Energoinvest: Gas će koštat građane Sarajeva 2 miliona više od troškova korištenja mazuta

Uprkos dogovorima koji su jučer na stručnom sastanku postigli predstavnici “Energoinvesta”, “BH gasa”, “Sarajevogasa” i “Toplana”, sa kojima su u cijelosti upoznata oba resorna ministra, federalni i kantonalni, nažalost predstavnici “Toplana” su izdali nepotrebno uznemirujuće saopštenje koje prvenstveno ima za cilj da opravda organizacione i poslovne slabosti i nepripremljenost “Toplana” za zimske okolnosti, saopćeno je iz “Energoinvesta”.

– Jučerašnji sastanak je imao za cilj i rezultirao je zaključkom da situacije koje se povremeno mogu javiti u periodima ekstremno, niskih temperatura zahtjevaju samo koordiniran pristup učesnika u snabdjevanju, distribuciji i potrošnji gasa, bez nepotrebnog alarmiranja javnosti, jer se radi o uobičajenim i ekonomski opravdanim postupcima koji se primjenjuju svuda u svijetu.

Višestruko ekonomičnije

Potrebno je znati da “Energoinvest” nabavlja prirodni gas za FBiH po osnovu dugoročnog ugovora sa isporučiocem koji omogućuje dovoljne količine i cijenu gasa koja je danas približno 4,5 puta manja od trenutne tržišne cijene gasa – navodi se u saopćenju.

Iz “Energoinvesta” dodaju da ugovoreno i obezbjeđeno od “Gazproma” najavljene i tražene količine od svih kupaca. Ali je problem kada se traže naknadno dodatne količine.

– U poslovima sa gasom, a ove godine pogotovo u uslovima opšteg manjka raspoloživih količina gasa, je uobičajeno da isporučilac ne može ostati pri ovoj cijeni u uslovima narudžbe dodatnih količina u odnosu na one koje su ugovorene dugoročno na bazi prethodno iskazanih potreba potrošača.

Stoga, opreza radi, a u periodima kada se mogu javiti ekstremno niske temperature, da bi izbjegli naručivanje dodatnih količina gasa po dnevnim tržišnim cijenama, sasvim je logično i ekonomski opravdano očekivati da najveći potrošač gasa a to su “Toplane Sarajevo” u kratkom periodu od 2 do 3 dana jednu ili dvije svoje kotlovnice preusmjere na mazut jer je to višestruko ekonomičnije, što je i bio zaključak navedenog sastanka.

Nepripremljenost “Toplana”

Nažalost, očigledno je da se izlazak iz zone komfora i nepripremljenost “Toplana” kada je u pitanju obavezna rezerva alternativnog goriva nastoji prebaciti na tzv. nedovoljne količine gasa – saopćeno je iz “Energoinvesta”.

Istaknuto je da “Energoinvest” može naručiti i isporučiti sve zahtjevane količine dodatnog gasa, samo je potrebno znati da će tako naručeni gas koštati građane Sarajeva 2 miliona KM više od troškova korištenja mazuta i to samo za period od 5 dana.

– “Energoinvest” je takvu ponudu već obezbjedio, i još danas je spreman naručiti ove dodatne količine po tržišnim uslovima i uz avansno plaćanje, koje po svemu sudeći “Toplane” žele naručiti, računajući ponovno na subvencije kantonalne vlade, kao da se radi o sredstvima koja pripadaju nekom drugom, a ne o sredstvima građana Sarajeva. Iako smo snabdjevači gasom i zainteresovani smo za prodaju dodatnih količina gasa, ovakav pristup smatramo ekonomski potpuno neopravdanim i nelogičnim jer alternativa postoji, te je rasipanje sredstava građana potpuno nepotrebno. Umjesto nepotrebnog alarmiranja javnosti “Toplane” kao i svi učesnici u poslu korištenja i snabdjevanja gasom, treba da rade svoj posao na ekonomski odgovoran način – zaključeno je u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79