Enes (15) sam krpi rupe na cesti: Molim vas da vozite sporije da me ne udarite

Mnogi stanovnici krajnjeg zapada BiH, ali i dijela Karlovačke županije koji graniči s Hrvatskom, dobro su upoznati s gužvama na graničnim prelazima na tom području. Dio uzroka gužvi su i loše ceste, a iz okoline Velike Kladuše dolazi nam nevjerojatna priča o mladiću koji je jednu od takvih cesta, nakon višegodišnjeg ignorisanja nadležnih, odlučio sam popraviti.

Zbog velikih gužvi na obližnjem graničnom prijelazu Maljevac dio pograničnog prometa na tom području često se preusmjerava prema obližnjem GP-u Bogovolja – Hadžin Potok, do kojeg iz Hrvatske vodi cesta iz pravca Slunja. Na tom prelazu čekanje je nekad i duže nego na većem prelazu Maljevac, a svatko ko je tamo zalutao zna da je cesta prema graničnom prelazu oštećena i prepuna rupa.

Stanovništvo ovog kraja već godinama apeluje na komunalne vlasti grada Cazina, koje su nadležne za održavanje te lokalne ceste, da sanira dionicu dugu četiri kilometra od graničnog prelaza do sela Šturlić, prvog naseljenog mjesta u BiH. Međutim na njihov zahtjev nadležni ne reagiraju.

Stoga je 15-godišnji dječak po imenu Enes iz obližnjeg sela Johovica odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Rupe na makadamskoj cesti ispunio je crnim pijeskom koji upija vodu i vlastitim novcem unajmio stroj za vibraciju kako bi taj pijesak učvrstio i popravio cestu, pa ona, kako kaže, sad izgleda skoro kao asfaltna. “Narod mi je zahvalan što održavam cestu jer voze skuplje aute pa će se sada manje uništavati na rupama”, kaže Enes za stranicu GP Maljevac.

Enes ima još neke zanimljive poruke za putnike koji ovdje prelaze granicu.

“Primijetio sam neke koji dolaze iz EU-a da bacaju smeće pored puta i to nije u redu. Čuvajmo prirodu, jer ona je naš život. Također, želio bih da pojedinci sporije voze da me ne bi udarili pored puta. Svima želim sretan put i od srca svima pozdrav od Enesa”, poručuje ovaj marljivi tinejdžer.

Kako to da dječak od 15 godina radi posao koji bi trebale raditi komunalne službe, pitanje je na koje odgovor mogu dati spomenute nadležne institucije.

Elmedin Toromanović iz opštine Cazin za GP Maljevac kaže da je opština odveć siromašna da sama popravi tu dionicu te se nada da će dobiti status regionalne ceste jer vodi prema graničnom prelazu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79