Enis Bešlagić i Avdo Avdić ne reklamiraju sumnjive kripto platforme

Enis Bešlagić i Avdo Avdić ne reklamiraju sumnjive kripto platforme


Izmišljeni intervju s novinarom Avdom Avdićem koristi se za privlačenje “ulaganja” u sumnjivu platformu za trgovinu kriptovalutama.

Čitatelji i čitateljice ove su nas sedmice uputili na tekst u formi intervjua u kojem se promoviše sumnjiva stranica za trgovanje valutama. Tekst je napisan u formi intervjua s glumcem Enisom Bešlagićem u emisiji Emele Burdžović. U njemu su Bešlagiću pripisane izjave u kojima slučajno “otkriva” svoju tajnu za bogaćenje, koja uključuje trgovanje kriptovalutama na platformi Nearest Edge. Ovaj izmišljeni intervju objavljen je na stranici koja oponaša portal Oslobođenje, a analizirali smo ga u tekstu objavljenom 9. jula 2024.

Skoro isti tekstovi, napisani u formi intervjua s novinarom Avdom Avdićem, dijelili su se u sponzorisanim oglasima na Facebooku.

edan od njih objavljen je na internet-stranici koja oponaša izgled informativnog portala Dnevni avaz. U ovom su tekstu Avdiću, kao i ranije Bešlagiću, pripisane izjave o zaradi putem trgovine kriptovalutama.

Tekst je objavljen pod sljedećim naslovom:

Centralna banka Bosne tuži Avdo Avdić zbog izjava koje je dao u programu uživo na televiziji.

U tekstu se govori o platformi na kojoj se navodno može zaraditi ulaganjem u kriptovalute, uz početni ulog od 450 KM. Iako je ime platforme u ovom tekstu bilo identično imenu iz lažnog intervjua s Bešlagićem, nakon objave naše prve analize o Nearest Edgeu, ime platforme u izmišljenom intervjuu s Avdićem promijenjeno je u Finance Edge.

U tekstu nema datuma objave, ali su sponzorisane objave na Facebooku pokrenute 5. jula 2024, kada je kreirana i Facebook stranica na kojoj su objavljene.

Na platformi Finance Edge nalazi se formular u kojem se od korisnika i korisnica traže lični i kontakt-podaci, kao i navodne recenzije poznatih ličnosti iz BiH, poput glumca Emira Hadžihafizbegovića, pjevača Dine Merlina, novinara Senada Hadžifejzovića i nekadašnje TV voditeljice i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Duške Jurišić.

Kao i u prethodnom slučaju, nekoliko je pokazatelja da se radi o lažnom intervjuu. Stranica na kojoj je objavljen tekst nije prava stranica Dnevnog avaza. Osim “intervjua”, na stranici ne postoji nikakav drugi sadržaj. Opcija ostavljanja komentara ne funkcioniše. Komentari navodnih korisnica napisani su u muškom rodu, a i voditeljica Burdžović oslovljena je tako.

Fotografije Avde Avdića u studiju s Emelom Burdžović preuzete su iz stvarnog intervjua iz emisije “Klix Studio”, koji je objavljen 6. maja 2024. U ovom se intervjuu ne spominje Nearest Edge ili Finance Edge.

Pretraga imena “Avdo Avdić” i naziva platformi “Nearest Edge” (1, 2) i “Finance Edge” (1, 2) ne daje rezultate koji bi ukazivali na to da je Avdić ikada o njima govorio.

Obrnuta pretraga fotografije “urednika Petra Mujkića” pokazuje da se radi o stock fotografiji. Može se naći na stranici Freepik. Stock fotografije koriste se za potrebe ilustrovanja. Ova fotografija objavljena je uz opis “IT stručnjak”.

Također, recenzije pripisane poznatim ličnostima na platformi su sumnjive. Nismo pronašli dokaze da su Emir Hadžihafizbegović, Duška Jurišić, Dino Merlin ili Senad Hadžifejzović ikada govorili o ovoj platformi.

Shodno navedenom, tekstove u formi izmišljenog intervjua s Avdom Avdićem, kome su pripisane izjave o platformi Nearest Edge ili Finance Edge, ocjenjujemo kao lažnu vijest piše Raskrinkavanje



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija