Entitet RS se kod komercijalnih banaka zadužio za više od 100 miliona KM. Danas novo zaduženje!

Entitet Republika Srpska hronični nedostatak novca u budžetu nadoknađuje zaduženjem kod komercijalnih banaka.

Samo u ovoj godini RS se zadužio četiri puta u ukupnom iznosu većem od 100 miliona KM, a za sutra je zakazana nova aukcija trezorskih zapisa.

Planirani iznos aukcije je 20 miliona, i za taj iznos će se povećati ukupni dug ovog bh. entiteta. U pravilu, kupci trezorskih zapisa i obveznica uglavnom su komercijalne banke. Za razliku od RS-a, Federacija BiH u 2021. nije imala nijednu aukciju.

– Ovo je bilo potpuno očekivano nakon što je propao novi kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (upravo su predstavnici RS-a bili ti koji su odbili dogovor sa MMF-om jer nisu željeli prihvatiti prijenos određenih nadležnosti na državu BiH, op. a.).

Na ovaj način entitetska vlada postaje najbolji klijent komercijalnim bankama koje onda postaju, tako da kažem, konzervativne kad su u pitanju kreditiranja poslovnog svijeta i građanstva – kaže za Faktor Admir Čavalić, ekonomski analitičar prenosi Avaz.

Čavalić naglašava jednu činjenicu.

– U relativnom smislu RS je gotovo duplo zaduženiji od FBiH. No, to nije grčki ili argentinski scenarij. Istina, u RS-u znaju propasti aukcije kao što je to bio slučaj prošle godine. Kupci trezorskih zapisa u RS-u skoro u pravilu su komercijalne banke koje su dijelom ili kompletno u vlasništvu Srbije – naglašava Čavalić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79