Regija BiH Entitet RS: Zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50...

Entitet RS: Zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 ljudi

Štab za vanredne situacije RS-a razmatrao je danas, na 50. sjednici u Banjoj Luci, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u RS-u, te donio odluku da se važenje nekih od mjera produže na još dvije sedmice.

U cilju prevencije širenja virusa korona SARS – Co V-2 i COVID – 19 bolesti na teritoriji RS-a i zaštite i spasavanja stanovništva do 17. avgusta zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 ljudi, ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od šest do 23 sata, kao i pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u ugostiteljskim objektima za smještaj.

Do 17. avgusta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

– Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za sprečavanje pojave i širenja COVID – 19 bolesti na radnom mjestu – navodi se u saopćenju iz Vlade RS-a.

– Entitetski organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su na ulazu u sve službene prostorije organa koji pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa. Također, dužni su onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru, održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz osiguranje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku – jedan je od zaključaka prenosi Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM