Epidemija u BiH, nekoliko osoba preminulo od svinjske gripe: Evo kako ćete prepoznati svinjsku gripu i kako se liječiti od nje!

Zavodu za javno zdravstvo FBiH do jučer su prijavljene 34 osobe oboljele od sezonske gripe, od čega su 22 slučaja bila pozitivna na virus tipa A H3N2, a 12 osoba na virus svinjske gripe (H1N1).
U ZDK, gdje je također povećan broj oboljelih od gripe, gripa je bila kobna kod trogodišnje djevojčice, koja je umrla prošle sedmice.

Teže stanje u manjem bh. entitetu

Tako u FBiH dominira podtip virusa H3N2, u RS-u je situacija dosta komplikovanija. Tamo dominira podtip virusa svinjske gripe. Od njega su preminula dva pacijenta, dok kod trećeg smrtnog slučaja koji se veže uz gripu ovaj virus nije izoliran.

Iz bolnica u RS-u prijavljeno je da su u prve tri sedmice ove godine, zbog teških akutnih respiratornih infekcija, hospitalizirane 74 osobe. Od pacijenata koji su testirani, 33 su bila pozitivna na virus A(H1) pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio s primarne razine zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripi.

Kako prepoznati svinjsku gripu

Za Source.ba portal danas je govorila dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK. Ona je pojasnila o kakvoj vrsti gripe se radi, koji su to simptomi, te kako se zaštiti i liječiti od nje.

“Sada je aktuelna ova sezonska gripa, pa je tako i svinjska gripa postala kao sezonska, da tako kažem, ona se već udomaćila kod nas, to nije ništa novo. Istina je da ta vrsta gripe može da izazove komplikacije osobama koje imaju neku hroničnu bolest ili oslabljen imuni sistem. Mogu se javiti ozbiljne komplikacije kao što su teške upale pluća, te je obavezna hospitalizacija. Međutim, i virus obične sezonske gripe kod rizičnog stanovništva može da izazove ozbiljne komplikacije, koje također traže hospitalizaciju oboljele osobe”, kaže dr. Bičo za naš portal.

“Gripa predstavlja teže oboljenje od obične prehlade. Potrebno je prvo tu uočiti razliku i gripu shvatiti ozbiljno. Razlike su i u samim simptomima. Za razliku od obične prehlade, prisutna je temperatura, preko 39 stepeni, prisutne su još glavobolje, bolovi u mišićima, opšta slabost. Tu su i simptomi od strane respiratornog sistema kao što su kašalj, curenje iz nosa i slično. Ako povišena temperatura traje duže od četiri dana, ukoliko se javi otežano disanje i smetnje pri disanju, bolovi u prsima i kašalj koji je jačeg intenziteta, obavezno se morate javiti doktoru”, kaže Medina Bičo.

Pravilno liječenje

Liječenje je specifično kada je u pitanju teži oblik gripe, pa ljudi nekada griješe kada odluče da se sami liječe. Vrlo je bitna i prevencija, to jeste način kako se zaštiti od težih oblika gripe ili svinjske gripe.

“S obzirom da se radi o virusnoj bolesti, antibiotici se ne preporučuju. Tu ide simptomatsko liječenje, sredstva za obaranje temperature, eventualno kapi za nos i ležanje uz tekućinu koje je obavezno”.

“Vrlo je bitno ostati doma, kako bi se smanjile i posjete. Na taj način bi se spriječilo dalje širenje gripe. Gripa se direktno prenosi kihanjem i kašljanjem, a može da se prenosi i indirektno, dakle preko zagađenih ruku i predmeta koji mogu biti kontaminirani virusom gripe”, rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Novinar: Haris Ahbabović/Source

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79