Epidemiolog: Vakcine magnetizuju, kako da ne, sve kovanice lete na mene

Interes za vakcinaciju protiv korona virusa opada u Hrvatskoj, a istovremeno razni mitovi kruže društvenim mrežama.

Zbog toga je reagovao epidemiolog hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Bernard Kaić, koji je za hrvatske medije pokušao da pobije neke od tih mitova.

Za prvu teoriju, da vakcina protiv korona virusa izaziva neplodnost, Kaić kaže da za to nema nikakvih dokaza.

“Naprotiv. Ima jako puno dokaza da žene koje su se vakcinisale zatrudne i trudnoće su zdrave. To je stara teorija koja je izašla početkom godine. Ne znam zašto se sad ponovno aktivirala, ali se pokazalo da je potpuno neutemeljena”, dodao je on.

Za onu koja tvrdi da vakcina na bazi mRNK mijenja ljudski DNK epidemiolog kaže “da je to tako, onda bi se i raznim drugim cjepivima mogao mijenjati naš genetski kod jer imamo i žive vakcine koje sadrže RNK ili DNK i nema nikakvog dokaza da utiču na naš genetski kod. Čak ni prirodna infekcija virusom ne utiče na genetski kod. Ne vidim nikakvog razloga niti postoji mehanizam kojim bi cjepivo to moglo izazvati.”

Dalje, postoji i dilema zašto se vakcinisati ukoliko se i poslije vakcina može zaraziti kovidom-19. Na tu tezu Kaić kaže se tu radi o smanjenju šanse da se zaraze.

“Ni jedna vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, tako ni cjepivo protiv kovida, ali pružaju vrlo visok nivo zaštite. Kako koja vakcina, naravno. Veća je zaštita od težih oblika nego od običnog zaražavanja”, rekao je on.

“Da, može se zaraziti vakcinisana osoba, ali ima puno manju šansu da se zarazi i puno manju šansu da umre od bolesti”, pojašnjava Kaić.

Postoji i teza da je vakcina prebrzo napravljena, a rečeno je da za to trebaju godine.

”U ovom je slučaju prilično jasno. Još iz iskustva sa SARS-om i pokušajima proizvodnje vakcine za SARS, znalo se na koju molekulu treba ciljati. Tehnologije za proizvodnju već su od ranije poznate i ispitane i zato je bilo tako malo vremena potrebno da se cjepivo napravi”, objasnio je.

Takođe, mnoge teorije govore i o tome da se od vakcina može umreti, a doktor Kaić kaže da se teoretski može umrijeti od vakcine.

“Vrlo su rijetki takvi događaji. Može se procijeniti na 1 na 500.000 ili milion vakcinisanih. Veliki dio njih može se zaustaviti ispravnom primjenom cjepiva i pravovremenom reakcijom i liječenjem. I to je rizik koji prihvataju ljudi koji se vakcinišu da bi izbjegli mnogo veći rizik od smrti i same bolesti”, istakao je on.

Vakcine magnetizuju ljude, a novčići stoje na mjestu uboda – jedna je od teorija na društvenim mrežama. Hrvatski epidemilog pak kaže: “Kako da ne, a kada dođem u prodavnicu, onda sve kovanice iz blagajne polete na mene. Joj, samo nemojte ići u one prodavnice s priborom za jelo…”

I na kraju, govorio je i o teoriju da je u vakcinu protiv korona virusa ugrađen 5G čip.

”Besplatan internet za sve. Ne znam šta bih drugo rekao na to nego da sad svi imamo besplatan internet. Ja sam vidio takođe da postajemo privremeni mobilni uređaji nakon vakcinacije. To bi bilo super jer onda ne bismo trebali digitalne kovid-potvrde na granici, nego bi samo očitali vaš telefonski broj i znaju da ste vakcinisani. Ne znam. Ozbiljniji odgovor ne mogu dati na to.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79