Epidemiologinja o naglom porastu zaraženih: Rizično se ponašamo, ovo je preporuka

Epidemiologinja o naglom porastu zaraženih: Rizično se ponašamo, ovo je preporuka


Infekcija koronavirusom kod stanovništva Bosne i Hercegovine kada se pojavila nikada nije ni otišla. Ovo je samo povećanje broja oboljelih u datom trenutku, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pitić.

Napominje da je ovo infekcija i da će se virus širiti sve dok se ne budu poštovale mjere preporuke lične zaštite, udaljavanja na distanci od dva metra i kretanja bez zaštitnih maski.

„To je zapravo situacija u kojoj trenutno jesmo. Jedino što nas može zaštititi jesu mjere preporuke lične zaštite. Očigledno je da smo se malo više opustili, preuranjeno, u smislu: ‘korona je prošla, nema infekcije, blaga je klinička slika…’ Sve su to proizvoljne procjene koje ne odgovaraju datom trenutku i zato danas imamo povećanje broja oboljelih“, pojašnjava doktorica Pitić.
Nismo pošteđeni

Ističe kako se i dalje trebamo pridržavati i truditi da zaštitimo kako svoje zdravlje tako i zdravlje drugih.

„Restriktivne mjere jesu, ali mjere lične zaštite nisu nikada bile ukinute. Dakle, mi se jesmo prestali zatvarati u kuće, ali nikada nije rečeno da se prestanu nositi maske i da se ne trebamo više udaljavati. To je bila stalna preporuka koja i dalje traje. To što su se otvorili shopping centri, uspostavio se gradski saobraćaj i što smo se počeli vraćati u normalan život nije bila preporuka da se ne treba više pridržavati ničega. Ljudi su jednostavno optimištički razmišljali, ali se zapravo dokazalo da nismo pošteđeni kada je koronavirus u pitanju“, napominje naša sagovornica.

Kada su djeca u pitanju, doktorica nam kaže da su, na svu sreću oni osobe koje, iako dođu u kontakt s koronavirusom i inficirani su, imaju blažu kliničku sliku koja ponekad prođe i neprepoznata.

„Na svu sreću pa je to tako jer bi zaista bilo tragično da nam djeca umiru od korona infekcije. Ali, djeca u svemu tome mogu biti prenosnici uzročnika na starije osobe koje uglavnom zbog svog zdravstvenog stanja mogu imati težu kliničku sliku. To je upravo preporuka – da se djeca ne dovode u kontakt sa starijim osobama, jer mogu u tom inkubacionom, odnosno, presimptomatskom periodu prenijeti uzročnika na drugoga. Razumijem da smo slabi na djecu, grlimo ih i ljubimo, ali je to zapravo rizično ponašanje i zbog toga je preporuka da starije osobe ne dolaze u kontakt s djecom“, zaključuje doktorica Aida Pitić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.
Novi slučajevi zaraze

Podsjetimo, broj zaraženih od posljedica infekcije COVID-19 posljednjih dana u našoj zemlji raste.

Radi se o najvećem skoku broja novozaraženih od kako su ublažene mjere u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

S KCUS-a su jutros za Radiosarajevo.ba potvrdili da je u Sarajevu potvrđeno novih sedam slučajeva zaraze koronavirusom, u Bihaću i Sanskom Mostu po šest, te u Cazinu četiri.

Podsjetimo i to da je na portalu Radiosarajevo.ba objavljena anketa s pitanjem: Broj zaraženih koronavirusom je u porastu. Smatrate li da bi trebalo ponovo uvesti ograničenja i mjere zabrane?”, na što se velika većina čitalaca izjasnila da smatra kako bi trebalo vratiti neke od mjera.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija