Epidemiologinja Zarema Obradović upozorava da će broj zaraženih koronom dolaskom zime još više rasti

Situacija u BiH ne može se posmatrati izolirano, već se mora posmatrati u kontekstu situacije u regionu, pa i u cijeloj Evropi, kaže epidemiologinja prof. dr. Zarema Obradović. Od svih zemalja regiona jedino Srbija trenutno prikazuje nešto manje brojeve novozaraženih.

Zatvoren prostor

– Možda je to i istina, ali je i njihov epidemiolog Predrag Kon kazao da neki podaci koje su objavili nisu bili tačni. Tako nekada neke podatke moramo uzeti i s rezervom. Ove brojke su za nas, epidemiologe, očekivane, bez obzira na to koliko ni mi to ne volimo reći. Nažalost, dolaskom hladnijih dana, češćim boravkom u zatvorenom prostoru, povećavanjem broja drugih respiratornih infekcija, doći će i do povećavanja broja oboljelih od infekcije COVID-19. To je istina na koju se svi moramo naviknuti – kazala je Obradović.

Upozorila je da sve mjere koje su na snazi trebamo shvatiti još ozbiljnije. Sezonska gripa sigurno će doći, ali je teško predvidjeti u kakvoj formi.

  • Obradović:  Moramo se uozbiljiti

    Obradović: Moramo se uozbiljiti

    Foto: Arhiv


– Kada se pojavi, onda će biti veliki problem diferencijalne dijagnostike, razlikovanja, radi li se o respiratornim virusima koji uzrokuju blaga oboljenja koja mi nazivamo prehladom, a to je ogroman broj virusa, ili se radi o gripi, unutar koje može biti još raznih tipova, od ptičije, svinjske… Ne znamo šta će biti u cirkulaciji. A onda još može biti i COVID-19. Potpuno očekivano će se javljati različita bakterijska oboljenja dišnih organa.

Ne znači, ako imate gripu, da ćete dobiti i COVID, ali svako od ovih oboljenja obara imunitet. A kada imunitet padne, iz bilo kojeg razloga, lakše se dobije bilo koje drugo oboljenje. Svako respiratorno oboljenje olakšava put da nastane još neko, ukoliko se nalazimo u kontaktu izvora zaraze – pojašnjava Obradović.

Nošenje maske

Ističe da ćemo se sada svi više plašiti jedni drugih.

– Ako se nosi maska, to mora biti pravilno, preko usta i nosa. Plastični viziri nemaju nikakvu zaštitnu ulogu. Uz njih lakše dišete, ali se lakše možete i zaraziti. Često smo imali situacije da ljudi sakriju da su pozitivni ili da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Svako mora zaštititi i ljude oko sebe – zaključuje Obradović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79