Epidemiološka situacija u SBK-a je alarmantna

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona, sudeći po broju osoba na bolničkom liječenju, alarmantna je. U svih pet bolnica, gotovo da nema slobodnog kreveta, svi respiratori skoro su zauzeti, a zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Stanje nikad teže.

Svi kreveti, njih 134 namijenjena za smještaj oboljelih od covida 19, u bolnici za plućne bolesti su popunjeni i to pacijentima s teškom kliničkom slikom.

– Došli smo do potpune popunjenosti, situacija je time teža jer je veliki broj pacijenata koji su tek pristigli, tako da je mogućnost rotiranja bitno smanjena – ističe prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti.

Jednako teško je i u bolnicama u Travniku, te Novoj Biloj, gdje se liječe pacijenti kojima je, između ostalog, potrebna značajna kiseonička podrška ili mehanička ventilacija. Nažalost, takvih je sve više, zbog čega se svakodnevno proširuju smještajni kapaciteti.

– Nikad teže stanje u našem kantonu, pa i državi! Na izmaku smo snaga. Pacijenata je sve više i sve su teže kliničke slike, skoro svi respiratori su zauzeti, bolnički kapaciteti se popunjavaju do posljednjeg mjesta – naglašava dr. Minela Sivro-Zekiri, infektologinja u JU Bolnica Travnik.

Ono što posebno brine,jeste, da će se zbog težine stanja dio pacijenata uskoro upućivati na liječenje u domove zdravlja do oslobađanja bolničkih kapaciteta.

– Pitanje je samo da li ćemo zaista moći zbrinuti sve ljude na način da su hospitalizirani oni koji trebaju. Situacija je zaista alarmantna, teška – poručuje dr. Abdulović.

Zdravstveni radnici su na izmaku snaga i ono što ih posebno deprimira jeste da su među teškim pacijentima nerijetko i mlađe osobe. Stoga, ponovo apeliraju na sve nas da budemo odgovorni jer samo tako ćemo pomoći i sebi i njima piše Federalna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79