Epilog akcije Transfer: Uhapšene četiri osobe, sprovedene na krim – obradu u SIPA-u

Tokom današnje akcije kodnog naziva “Transfer”, koju su pripadnici SIPA-e proveli na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva uhapšene su ukupno četiri osobe, potvrđeno je iz te policijske agencije.

Osumnjičeni su trenutno na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA-e u Lukavici.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

– Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Austrije i Njemačke. Zatim su krivotvorili naloge za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura – saopćio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Kako smo ranije objavili, radi se o nastavku akcije iz juna ove godine, kada je SIPA na području Sarajeva uhapsila dvije osobe, piše Faktor.

Tada su u pretresima otkriveni i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prijenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Tada je uhapšen i pritvoren Bego Agić, osumnjičen da je je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj počinio prevaru tešku skoro šest miliona maraka.

Kako se tada moglo čuti iz istrage, Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura da finansijske transakcije, koje su uplaćivali ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79