Epilog požara u Hrvatskoj: Izgorjelo dvadesetak brodova, za sve je kriv ručak

 

U marini u Kaštelima je jučer došlo do ogromnog požara u kojem je izgorjelo pet brodova, a 18 ih je oštećeno od požara. Lakše je povrijeđena jedna osoba, a šteta je, s obzirom na to da su u pitanju luksuzni brodovi, ogromna.

Tačan uzrok požara kao i posljedice još uvijek nisu utvrđene s obzirom na to da su ponegdje brodovi tinjali i danas, međutim pretpostavka je da je sve krenulo sa jednog broda na kojem je kuvar pravio ručak.

Direktorica ove marine Ivona Smoljić je kazala da je, prema informacijama koje imaju, uzrok požara ljudski faktor. Sve je krenulo sa broda na kojem se nalazio kuvar, a koji je srećom uspio pobjeći bez posljedica. Posada je pokušala sama ugasiti požar, ali bezuspješno.

S obzirom na to da su izgorjeli konopci kojima je brod bio privezan, on je otplutao po moru i tako zapalio ostale brodove na više lokacija.

Sudski vještak iz Hrvatske procjenjuje da je napravljeno nekoliko miliona eura štete s obzirom na to da su u pitanju jahte od 25 metara. Među izgorjelim jahtama, jedna je bila u vlasništvu beogradskog preduzetnika Milana Popovića, bivšeg partnera Severine Kojić.

Osim materijalne štete na brodovima, postavlja se i pitanje ekoloških posljedica s obzirom na količinu štetnih tvari koje su požarom dospjele u more. S obzirom na to da nafta izvire na svakom koraku, krenulo se i s postavljanjem morskih brana, a očevici kažu da se osjeti smrad od nafte i izgorjele plastike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79