Epilog priče: Općina Stari Grad bespravno srušila zid na privatnom posjedu

Portal Senzor.ba je ranije izvještavao o rušenju zida u dvorištu Branke Rakonja od strane Inspekcijske službe Stari Grad, po nalogu načelnika Hadžibajrića.

Podsjećamo, Branka je sazidala zid na temeljima iz 60-ih godina kako bi kuću zašitila od podzemnih voda. Inspekcijske službe su naredile, a potom i izvršile rušenje tog zida, jer je, prema njihovim navodima, isti sagrađen na općinskom zemljištu.

Priča je sada dobila i epilog. Naime, Branka je angažovala sudskog vještaka koji je trebao izvršiti uvid i procjenu da li je taj sporni zid zaista sagrađen na zemljištu koje pripada Općini Stari Grad. Vještak je donio nalaz u kojemu navodi da je temelj zida i sam zid sagrađen na privatnom vlasnišvu 1/1 na ime Mrčarica Aleksandre, čime je u potpunosti pobio navode Inspekcijskih službi.

Branka navodi da je razlog rušenja ovog zida zapravo politički, budući da su na njenoj kući, tokom predizborne kampanje, bili plakati za slikama Jusufa Pušine i Abdulaha Skake (SDA).

Na kraju, Branka navodi da će tužiti Općinu Stari Grad, te tražiti odštetu za porušeni zid. Osim toga, tužit će i medijske kuće za stres koji je preživjela, kao i za klevetu, budući da su iste prenosile drugačiju stranu ove priče.

(FOTO+VIDEO) Branislava Rakonjać: Srušen je zid, sad će se kompletna cesta “spustiti” u dvorište

Nakon što su na teren izašli stručnjaci, zaključeno je da se zid ne smije rušiti ni pod razno jer štiti ulicu i od podzemnih i od nadzemnih voda.

Međutim, danas su općinski službenici u pratnji policije došli na ovu lokaciju i porušili čitav zid.

Kada je vlasnica upitana ima li pretpostavku zašto je došlo do toga, odgovorila je da su u pitanju politički razlozi:

“Ja sam vijećnik u Gradskom vijeću, gradonačelnik Skaka mi je omogućio održavanje tri zadnja međunarodna kongresa u Vijećnici, pod pokroviteljstvom grada Sarajeva i Skake izričito. Tu se javila Hadžibajrićeva sugestija – ako niste s njim, vi ste protiv njega. On je jako osvetoljubiv čovjek. Borba s njim apsolutno nije fer jer da nije tako, ne bi bila ona sudinica što ga krije i što drži njegove nezakonite stvari za koje ja znam jer sam bila u komisiji za stambene i poslovne prostore. Znam šta je radio, o donacijama da i ne govorim. Možda ću jednoga dana to sve iznijeti u javnost.”

Osim toga, Branka je naglasila da je ona uspješna građanka Sarajeva koja je napravila šest kongresa, izdala tri knjige, časopise, nebrojeno mnogo pacijenata koje je besplatno liječila i izliječila. Kako sama navodi uzrok ovoga je Skaka i Jusuf Pušina jer je na svojoj kući, u toku predizborne kampanje, držala njihove plakate.

“Ima jedna grupa građana koji su bespravno ostali bez posla, koje je sud po tri puta vraćao na posao, a Ibrahim Hadžibajrić to nije ispoštovao i dalje im dao otkaz. Imamo i takve ljude, koji su ugroženi u Općini, možemo ih sve pozvati. Stari Grad propada zbog njegovih nedjela” – zaključuje Branka i dodaje za kraj da je ona ta koja je Ibrahimu u koroni slala homeopatske lijekove, med i preparate da bi sačuvao zdravlje.

Hadžibajrić ruši zid koji je napravljen zbog zaštite od podzemnih voda

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79