Erdoan predstavio prototip prvog turskog automobila

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u petak je predstavio prototipe električnih automobila domaće proizvodnje, približavajući se ispunjenju sna o stvaranju prvog turskog „nacionalnog“ automobila.

Erdoan je predstavio SUV i sedan modele automobila, poznatog za sada kao TOGG, nazvanog po konzorciju turskih kompanija koji ga je proizveo, na ceremoniji u Gebzeu, u industrijskom sjeverozapadnom regionu Turske.

Predviđeno je da predsjednik obavi probnu vožnju automobila preko visećeg mosta iznad zaliva Izmit. On je ponudio da se njegovo ime stavi na listu kupaca koji su unaprijed naručili automobil. Očekuje se da se turska vozila pojave na tržištu u 2022.

– Svjedočimo istorijskom danu ostvarenja 60-godišnjeg sna. Znam da ljudi s nestrpljenjem čekaju kada bi mogli posjedovati ovaj automobil – izjavio je Erdoan.

Turski čelnik dugo je insistirao od industrijalaca da proizvedu domaći automobil u okviru njegove vizije stvaranja Turske ekonomskom silom.

Turski mediji javili su da je automobil dizajnirala italijanska dizajnerska kompanija Pininfarina, poznata po svojim modelima Ferrarija i radu za proizvođača elektronskih automobila Karma sa sjedištem u Kaliforniji.

Erdoan je kazao da će automobili biti proizvedeni u tvornici koja će biti izgrađena na bivšem vojnom zemljištu u pokrajini Bursa. Očekuje se da tvornica, planirana da bude dovršena u 2021. godini, zapošljava 4.300 ljudi.

Izvršni dsirektor TOGG-a Gurčan Karakas (Gurcan Karakas) kazao je kako se nada da će Turska proizvesti pet raznih modela automobila u roku od 15 godina.

Nekoliko stranih kompanija, među kojima su Ford i Toyota, proizvode svoje automobile u Turskoj, prenosi Associated Press.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79