Erdogan apeluje na Turke da ne koriste nargilu!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zatražio od stanovništva da smanji konzumaciju cigareta i nargila te je saopćio nova pravila tokom radne sedmice, kao i potpuni lockdown tokom vikenda u svrhu borbe protiv širenja koronavirusa.

Novim pravilima koja važe od danas se Turcima zabranjuje da napuštaju domove između 21:00 i 5:00 sati tokom sedmice, odnosno od 21:00 u petak do 5:00 sati u ponedjeljak.

Novi policijski sat i lockdown tokom vikenda stižu nakon što je u ponedjeljak zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva osmi dan zaredom. Ministarstvo zdravlja je potvrdilo 188 smrtnih slučajeva u 24 sata, a potvrđeno je i 31.219 novozaraženih.

Osim uvođenja novih mjera, Erdogan je apelovao na stanovnike da prestanu konzumirati nargilu, jer se to kosi s novim mjerama, a uz to i šteti zdravlju. Isto se odnosi na cigarete.

Zbog novih mjera će neke škole biti zatvorene, a restorani će moći vršiti samo prodaju hrane “za ponijeti”.

Radna mjesta s više od 50 osoba će biti strogo praćena, a sredstva javnog prijevoza neće moći koristiti osobe mlađe od 20 te starije od 65 godina.

Supermarketi će moći raditi i vikendom, ali u određenom vremenskom periodu.

Erdogan je kazao da je Turska osigurala 50 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, koju je proizvela kineska kompanija Sinovac Biotech. Medicinari će je početi dobijati u januaru.

U Turskoj živi 82 miliona ljudi, a od početka pandemije je zaraženo više od 638.000 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79