Erdogan i Đukanović na sastanku: Rodbinske veze Bošnjaka duhovni su most između naših zemalja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je u Istanbulu sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon kojeg je naglašeno kako postoji veliki prostor da se veze između država prodube.

Predsjednik Turske Erdogan je istakao da je prijateljstvo dvije zemlje staro vjekovima, i podsjetio da je Crna Gora otvorila ambasadu još u osmanskom periodu.

“Naše rodbinske zajednice Bošnjaka sa više od 150.000 u Turskoj, duhovni su most između zemalja – jake ljudske i rodbinske veze. Odnosi Crne Gore i Turske su na najvišem nivou”, kazao je Erdogan, piše CdM.

Dodao je da je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa. Napomenuo je da je tokom posjete turske delegacije Crnoj Gori prošle godine povećana trgovina, u prvih 11 mjeseci za 49 posto.

“Ukupne turske investicije premašile su 179 miliona eura. Broj kompanija je 3.800 u Crnoj Gori. Turske kompanije realizuju važne projekte u sektorima usluga i građevinarstva i vjerujem da će uspješne inicijative biti nastavljene”, rekao je Erdogan.

S druge strane, Đukanović je naglasio kako između Crne Gore i Turske vlada prijateljstvo i povjerenje.

“Mislim da su odnosi dvije zemlje oslonjeni na dugu tradiciju i da su se razvili do prijateljstva, a danas govorimo i o savezništvu. Treba da tražimo prostor da mozaiku dodamo neku novu sliku. Posvećeni smo identifikaciji prostora za unapređenje ekonomske saradnje. U Crnoj Gori radi 3.800 kompanija iz Turske, što je indikativan podatak. Nije u pitanju geografska blizina nego prijateljstvo i povjerenje. Očigledno da se ljudi iz Turske u Crnoj Gori osjećaju bezbjedno”, kazao je Đukanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79