Erdogan obećao da će Turska preuzeti aerodrom u Kabulu i dogovoriti se s talibanima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jutros da će njegova država upravljati i održavati aerodrom u Kabulu nakon povlačenja stranih vojnika iz Afganistana, a od Sjedinjenih Država je zatražio da podrže taj naum.

U svom govoru nakon bajram-namaza na sjevernom Kipru, Erdogan je od SAD zatražio logističku, finansijsku i diplomatsku podršku u osiguravanju aerodroma. Ponudio je i da pošalje turske vojnike u Kabul, u Hamid Karzai (aerodrom).

Talibani, koji su ostvarili teritorijalne pomake nakon objave povlačenja stranih snaga pod američkim vodstvom, upozorili su Tursku protiv toga. No, Erdogan je najavio razgovor s talibanima u povodu ovog pitanja te pokretanje plana bez obzira na stav talibana.

Turska se nada da će misija na aerodromu pomoći u ublažavanju napetosti sa Sjedinjenim Državama na nekoliko frontova, uključujući i tursku nabavku ruskih sistema protruraketne odbrane S-400.

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001., i bore se posljednjih 20 godina da protjeraju strane snage, svrgnu prozapadnu vladu u Kabulu i ponovo uvedu radikalni režim.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79