Erdogan podsjetio na susret s Alijom Izetbegovićem: Amanet se mora čuvati

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se obratio na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu.

“Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nas, bez obzira na vjeru i boju kože”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.
Nijemo posmatrali genocid

Erdogan podsjetio na posljednji susret s nekadašnjim predsjednikom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, rekavši da se “amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka”.

Predsjednik Turske podsjetio da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre.

Tvrdi da i danas zatvaraju oči na napade na muslimane širom svijeta. On je pozvao američke vlasti da pronađu teroristu odgovornog za napad na Tursku kuću u New Yorku i učine neophodne korake.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također jwe rekao je da očekuju od Sjedinjenih Američkih Država da brzo identifikuju počinioce napada na Tursku kuću u New Yorku i pruže neophodnu zaštitu diplomatskim predstavništvima Turske.

Zgrada Turske kuće u kojoj se nalazi Stalno predstavništvo Turske pri Ujedinjenim narodima i Generalni konzulat ove zemlje u New Yorku bila je sinoć na meti napada.
Napad u New Yorku

Cavusoglu je na Twitteru objavio da je došlo do groznog napada u kojem su uništeni prozori u prizemlju Turske kuće.

“Očekujemo da Sjedinjene Američke Države brzo identifikuju počinioce napada i da pruže neophodnu zaštitu našim diplomatskim misijama”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Anadolija je došla do snimka nadzornih kamera.

Na snimku se vidi kako osoba u crnoj odjeći i crnom šeširu prilazi zgradi Turske kuće sa željeznom šipkom u ruci.

Nakon što je neko vrijeme proveo iza automobila parkiranog ispred objekta, napadač iznenada počinje da udara po prozorima zgrade Turske kuće.

Na snimku se vidi da je napad izvela jedna osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79