Erdogan sutra u Srbiji: Turski predsjednik ozvaničiće početak radova na autoputu Sarajevo-Beograd

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček turskom prdsjedniku biće priređena sutra u 12.30 ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Dvojica predsjednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a u 13 sati slijedi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14 časova predviđena je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsjednika. Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Jedan od najavažnijih momenata posjete Erdogana svakako je svečano obilježevanja početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Sarajevo – Beograd značajan je za povezivanje cijelog regiona, radovi na jednom dijelu prstena autoputa, dionici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsjednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocijenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsjetio da su još prije osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona eura, a danas su dostigle 200 miliona eura.

Bilgič je naveo i da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

– Ove godine obilježavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u posljednje dvije godine obavili dobar posao i uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa Srbijom – rekao je Biglič.

Erdogan, je posljednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017., a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocijenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbijediti nova radna mjesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments