Erdogan: Svakom građaninu čiji je dom uništen u zemljotresu biće sagrađena nova kuća

Turski predsjednik je uputio poruke saučešća porodicama poginulih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako će u najkraćem mogućem roku biti napravljena nova kuća svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Slika koju dijeli cijela Turska: Nestali majka i dvoje djece

Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istočnom turskom gradu Vanu, a tom prilikom se dotakao jučerašnjeg zemljotresa koji je pogodio zapadni turski grad Izmir, a u kojem je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 26 osoba.

Turski predsjednik je uputio poruke saučešća porodicama poginulih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak.

“Svim građanima Izmira čiji su domovi uništeni u zemljotresu, u najkraćem mogućem roku ćemo sagraditi i predati nove kuće”, poručio je Erdogan.

Govoreći i o globalnim dešavanjima, Erdogan je poručio kako svijet trenutno osjeća bolove prelaska u novo političko i ekonomsko doba.

“Prethodno stoljeće, uz ratove koji su rezultirali smrću stotina miliona ljudi, obilježile su kolonijalne aktivnosti bez ikakvih moralnih granica, te traganje za demokracijom i slobodom. Vidimo da su se u prvoj ozbiljnoj krizi, kod Zapadnih zemalja koje se predstavljaju kao kolijevka demokracije i slobode, odmah pojavile bolesti poput fašizma, rasizma i ksenofobije. Oni koji godinama potiču da ljudi iz različitih geografskih područja, koje smatraju jeftinom radnom snagom, dolaze u njihove zemlje, danas zatvaraju svoje granice pred valom izbjeglica”, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako oni koji pokušavaju odbraniti sve ružno što se iskazuje prema pejgamberu jedne vjere ili prema jednom državniku, pod okriljem slobode, uglavnom štete konceptu demokracije.

“Vrlo je bolno što put ka evropskim vrijednostima vodi kroz zagovaranje najtežih uvreda na račun simbola drugih vjera i društava”, poručio je Erdogan, te dodao: “Porast islamofobije, naročito u Francuskoj, potvrda je nastavka mentaliteta koji je Evropu mnogo puta odvukao u katastrofu.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79