Erdogan tražio izručenje „gulenovaca“

Tokom današnjeg sastanka Recepa Tayyipa Erdogana s članovima Predsjedništva BiH, turski predsjednik tražio je i da bh. vlasti isporuče državljane Turske koji žive u BiH, a koje Turska traži zbog optužbi da su povezani s pokretom čiji je osnivač Fethullah Gulen, koji je u egzilu u Americi.

Erdogan je, kako tvrdi izvor Avaza iz Predsjedništva BiH, koji je želio ostati anoniman, podsjetio da je saradnju od BiH u ovakvim slučajevima tražio još prije nekoliko godina, ali da do izručenja osoba koje Turska traži još nije došlo.

Kako tvrdi izvor Avaza, na ovu opasku Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da se može razgovarati o toj temi, ali da o tome zasigurno „više zna Šefik Džaferović”, bošnjački član Predsjedništva BiH, na šta je Džaferović rekao da se ovo pitanje treba rješavati u skladu sa zakonom.

Prema tvrdnjama našeg izvora, Erdogan je rekao i da bi neisporučivanje turskih državljana za koje su našim vlastima već dostavljeni svojevrsni dosjei moglo narušiti odnose između dvije zemlje.

Kako je „Avaz“ već ranije pisao, Turska je i zvanično upućivala zahtjeve za izručenje određenih osoba koje smatra pripadnicima Gulenovog pokreta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments