Escobar: Entitet RS nema kapacitet da se suprotstavi NATO-u

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Gabriel Escobar, iznio je svoje stavove o nedavnim izjavama Milorada Dodika u vezi s otcjepljenjem entiteta Republika Srpska. Escobar je istakao da međunarodna zajednica čvrsto podržava nezavisnost, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinarke o Dodikovim izjavama u kojima je izrazio želju za pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima SAD-a, te nagovijestio mogućnost proglašenja nezavisnosti, Escobar je odgovorio da nema mjesta za strah. Istakao je da Dodikove izjave nanose štetu, ali da osiromašeni entitet Republika Srpska nema kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi održivu nezavisnost.

Escobar je naglasio da NATO, međunarodne mirovne snage i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu imaju snažne sigurnosne garancije u toj zemlji. Dodao je da je NATO više puta ponovio da neće dopustiti bezbjednosni vakuum u BiH, te da se međunarodna zajednica čvrsto drži podrške teritorijalnom integritetu zemlje.

Govoreći o Kosovu, Escobar je istakao da ta zemlja ima snažne sigurnosne garancije od strane Sjedinjenih Američkih Država i da ima punu podršku da postane članica NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Ipak, naglasio je da je pitanje može li nova vlada Kosova pod vođstvom Aljbina Kurtija ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice i dati konkretne korake u tom pravcu.

Ovaj intervju izazvao je značajnu pažnju, posebno u kontekstu geopolitičkih odnosa na Balkanu, te će daljnji razvoj situacije biti praćen s pažnjom i interesovanjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79