Escobar: Nećemo oklijevati da koristimo sankcije

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće oklijevati da koriste sankcije kako bi poslale snažnu poruku korumpiranim i destabilizirajućim akterima u regionu, poručio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je naveo da lideri zapadnog Balkana moraju raditi u interesu građana, umjesto za svoje lične i partijske interese.

– Nećemo oklijevati da koristimo sankcije ili ostale mehanizme da pošaljemo snažnu poruku korumpiranim i destabilizirajućim akterima – kazao je Escobar.

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke

On je ocijenio da identitetska politika, koja dijeli i koja je kočila napredak regiona u prošlosti, nije ništa uradila u pogledu interesa ljudi sa zapadnog Balkana.

– SAD će biti partner onima koji imaju konstruktivni, a ne destruktivni pristup budućnosti ovog regiona, koju karakteriše EU i NATO članstvo, kao i dinamična i transparenta ekonomija – istakao je Escobar.

Balkan je, kako je naveo, najbrže rastući region u Evropi, pa bi ostvarivanje tog ekonomskog potencijala trebalo da bude u vrhu prioriteta Crne Gore.

– Veoma je frustrirajuće i kontraproduktivno to što političari i ostali akteri eksploatišu identitetske teme kako bi dobili političke poene nauštrb ekonomskog napretka i regionalnog pomirenja – rekao je Escobar.

Dodao je da je to česta taktika na zapadnom Balkanu, gdje politički lideri koriste istorijske podjele da, kako je kazao, siju razdor među glasačima i blokiraju napredak država.

– Da bi Crna Gora napravila konkretan napredak na svom evroatlantskom putu, politički lideri, civilno društvo i svi koji vjeruju u evropsku budućnost države, moraju da rade zajedno da bi stvorili građansko društvo – poručio je Escobar.

On je pojasnio da u takvom društvu religija, nacionalnost i etnicitet neće određivati da li se neko osjeća bezbjednim i ravnopravnim članom zajednice.

– Najzahtjevniji dio moje uloge je to što svjedočim traćenju ogromnog potencijala Zapadnog Balkana. Zaista vjerujem da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju kapacitet da budu ekonomski motor Evrope – poručio je Escobar.

Na pitanje kako gleda na Memorandum koji su potpisali Građanski pokret URA, Civis, Socijalistička narodna partija i manjinske stranke, Escobar je naveo da SAD nemaju zvaničan stav u pogledu tog političkog dogovora.

– Ipak, podržavamo one koji su za suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, koja je pozicionirana u evroatlantskim institucijama – rekao je.

Upitan da li svi politički akteri u Crnoj Gori dijele te vrijednosti, on je odgovorio odrično.

– Rekao bih da ne. U Crnoj Gori, kao i u drugim državama regiona, iznova svjedočimo šteti koju nanose akteri, koji cinično manipulišu identitetskim pitanjima za sopstvene ciljeve – rekao je Escobar.

Naveo je da se nada da će političke partije staviti identitetska pitanja po strani i zajedno napredovati u konkretnim aspektima koji su bitni za javnost, uključujući borbu protiv koronavirusa, ekonomski rast i borbu protiv korupcije.

Upitan kako gleda na indicije da će manjinska vlada riješiti političku krizu u Crnoj Gori, on je kazao da nije posao SAD da određuje sastav vlade, već da to rade crnogorski glasači.

– Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, želimo za Crnu Goru ono što i većina njenih građana – bezbjednu i prosperitetnu budućnost, u kojoj će država dobiti zasluženo mjesto unutar EU – kazao je Escobar.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se može pohvalititi visokim nivoom obrazovanja, nevjerovatnim prirodnim ljepotama i snažnim civilnim sektorom.

– Kao i uvijek, SAD su spremne da podrže Crnu Goru u postizanju svog punog potencijala – zaključio je Escobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79