Escobar poručio Srbima: Zaboraviti narativ “Kosovo je Srbija”

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u intervjuu za N1 da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

“I moram reći da je sastanak predsjednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće vidjeti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borella i Lajčaka”, rekao je.

Escobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je vidio da za to postoji volja.

Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dvije strane treba da budu okrenute evropskim rješenjima.

“Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa”, naglasio je Escobar.

On je u intervjuu za N1 naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mjera koje je implementirala kosovska vlada.

„Tokom posjete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rješenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odnijeti u Vashington: vjerujem da će obje strane iznaći kompromisno rješenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život“, rekao je Escobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79