Eskaliralo trovanje: Opet pomor ribe u Spreči

Bistro BiH, specijalizirana stranica o ribolovu, daqnas je izvijestila o novom pomoru pomoru ribe u rijeci Spreči. Uz fotografije koje su slikane jučer, s Bistro BiH objašnjavaju kako činjenica da su ribe na obali govori da je pomor bio prije najmanje dva dana.

Kako je objavljeno, na vodu je izlazio vodoprivredni inspektor i krim inspektor, a tužiteljica je naložila istragu.  ezvanične informacije su da je uzrok pomoru ispuštanje otpadne vode iz jedne farme.

– Fotografije su napravljene 11 kilometara od ušća riječice Gribaje, ispod Vojnog mosta na putu koji vodi od bivšeg vojnog poligona prema Dubravama. Činjenica da u tih jedanaest kilometara toka nema ribice, a vjerovatno i nizvodno govori o razmjeru ovog zagađenja. Po informacijama koje imamo, rijeka već duže vrijeme ima tamniju boju vode što je očito duži period trovanja koji je eskalirao u proteklih par dana.  Ova voda ulazi u jezero Modrac i onda se ista, nakon tehnološkog procesa pročišćavanja, koristi u domaćinstvima. Da li je ova činjenica dovoljna da se upozore građani i učini nešto na sankcionisanju zagađivača koji rješavajući svoje probleme truju građane – pitaju se iz Bistro BiH za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments