EU odobrila 70 miliona eura Zapadnom Balkanu za vakcine protiv COVID-19

Ovaj paket od 70 milona eura će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe

Evropska Komisija (EK) je usvojila paket od 70 miliona eura za pomoć zemaljama Zapadnog Balkana u pristupu vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile države članice Evropske Unije (EU), piše Radio Slobodna Evropa.

Radi se o sredstvima u u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Povodom ove odluke oglasio se evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi koji je naglasio da je EU pokazala tokom pandemije da je Zapadni Balkan tretirala kao privilegovane partnere.

“Nastavljamo da djelujemo u tom duhu i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu na samom početku”, izjavio je evropski komesar za proširenje.

Ovaj paket od 70 milona eura će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu kao i neophodna oprema za vakcinaciju, navodi se u saopštenju EK.

Dodaje se da će ovo omogućiti zemljama regiona da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini koje EU ima sa šest proizvođača vakcina. Takođe se poručuje da će pojedine države članice EU podijeliti dio svojih unapred dobijenih doza.

“Pristup određenom broju doza iz kupoprodajnih ugovora EU omogućit će regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU”, podvlači se u sopštenju Evropske Komisije.

Inače, u EU se u ponedjeljak, 28. decembra, obilježavaju takozvani “dani vakcinacije”.

Iako je u jednom dijelu država EU vakcinacija počela tokom vikenda, danas zvanično počinje ovaj proces na celoj teritoriji Evropske Unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79