EU političar: “Treba nam odlučna akcija protiv Vučića i Dodika”

Završio sam sa ponavljanjem naše pune podrške, treba nam odlučna akcija protiv destabilizatora poput Vučića i Dodika“, rekao je nedavno nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten pred Komitetom za vanjske poslove, u još jednoj očitoj navali nezadovoljstva zbog anemičnog stava Evropske unije prema političkim trzavicama na Zapadnom Balkanu i izostanka njihovog rješavanja, piše Al Jazeera Balkans.

Reuten, član Progresivne alijanse socijalista i demokrata, pozvao je Evropsko vijeće da uvede sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i njegovim saradnicima.

Naveo je da se u izvještaju Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta nalazi amandman u kojem se oštro osuđuju protuustavni secesionistički potezi vlasti bh. entiteta Republika Srpska usmjereni na stvaranje paralelnih institucija u medicini, pravosuđu, odbrani, sigurnosti i oporezivanju.

“Poziva se Vijeće da uvede ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, stoji u tom amandmanu.

No, sankcija nema.

“Mislim da nam ne treba još jedan samit na kojem ćemo potvrditi našu punu podršku putu Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. Treba nam akcija. Moramo u jasnim porukama razdvojiti Dodika i Vučića, na jednoj strani, i zemlje poput Sjeverne Makedonije, na drugoj strani, koje su uradile mnogo i kojima trebamo pomoći“, rekao je Reuten

U razgovoru za Al Jazeeru, nizozemski europarlamentarac, jedan od onih koji često koriste svoja obraćanja kako bi skrenuli pažnju na sigurnosne i političke izazove na Zapadnom Balkanu, upirući prst u one koji ih, prema njegovom mišljenju, izazivaju, objasnio je šta je želio reći.

„Godinama sam frustriran politikom popuštanja Evropske unije prema destabilizatorima poput Vučića i Dodika. Obojica namjerno podrivaju vladavinu prava i potpaljuju etničke sukobe u regiji Zapadnog Balkana, dok održavaju prijateljske veze sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom. To mora prestati“, rekao je Reuten.

„No, ovo što sam spomenuo neće se desiti sve dok EU ne povuče jasnu crvenu liniju umjesto da se nastavlja angažovati u dijalozima koji ne donose plodove. Izjava da ‘ponavljamo našu čvrstu podršku evropskom putu Zapadnog Balkana’ nosi sa sobom i neku odgovornost. Te riječi moramo provesti u praksu i preduzeti nešto“.

Reuten je u mnogo navrata pozivao na strožiji evropski pristup problematici Zapadnog Balkana.

“Evropska unija i međunarodni partneri su trebali reagirati i u svim prošlim prilikama, posebno jer Dodik i njegovi saveznici krše državne zakone Bosne i Hercegovine i namjerno pokušavaju rasturiti zemlju stavljajući na dnevni red secesionističke inicijative i namjerno blokirajući funkcioniranje same države”, rekao je jednom prilikom za Radio Slobodnu Evropu.

“Bosni i Hercegovini treba posvetiti više pažnje. Nemamo luksuz da pravimo bilo kakve nove greške. BiH ne smije propustiti šansu za EU integracije zbog osoba poput Dodika.

Također treba posvetiti pažnju tome da Dodik putuje u Moskvu i nastavlja negirati genocide. Putinova marioneta Dodik želi uništiti sve preostale slobodne glasove u bh. entitetu Republika Srpska i namjerno sabotira put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji”, dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79