“EU pomno prati dešavanja u RS-u, građanima potrebna autonomna policija”

Evropska unija pomno prati dešavanja u oblasti vladavine prava i upoznata je sa najavljenim izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a. Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini smatraju da se ovaj nacrt izmjena može poboljšati u amandmanskoj fazi od predlagača, u ovom slučaju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, stoji u odgovoru na upit N1 iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Bh. građanima je potrebna profesionalna i autonomna policija koja može spriječiti kriminal, istražiti prekršaje i dovesti kriminalce pred lice pravde, ali također i zaštititi građane, poručili su u Delegaciji EU.

“Nadalje, relevantno zakonodavstvo kao i praksa policijskih snaga bit će razmotreni tokom predstojećih stručnih misija koje će sagledati saradnju u sprovođenju zakona te status, autonomnost i odgovornost policijskih snaga u cijeloj zemlji.

Bh. građanima je potrebna profesionalna i autonomna policija koja može spriječiti kriminal, istražiti prekršaje i dovesti kriminalce pred lice pravde, ali također i zaštititi građane. EU je opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH u jačanju saradnje, koordinacije i efikasnosti kako bi se zadovoljile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima. Evropska unija stoji na raspolaganju da pruži podršku”, kazala je glasnogovornice Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Jamila Milović-Halilović.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas će raspravljati o izmjenama i dopuni zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i javnom redu i miru.

Nacrtom zakona izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79