EU poručila građanima BiH: Uključujemo “evropski turbo” u borbi protiv pandemije u BiH, računajte na nas

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg rekao je na današnjoj konferenciji u Sarajevu, prilikom primopredaje 10,5 hiljada Pfizerovih vakcina iz EU za BiH, da je danas dobar dan za BiH, ali i za EU.

Kako je rekao Schallenberg, ovim se otvara novo poglavlje u borbi protiv pandemije u našoj zemlji.

“Uključujemo ‘evropski turbo’ u borbi protiv pandemije koronavirusa u BiH. Ovim putem vas želim obavijestiti da vas EU neće iznevjeriti i da možete računati na nas”, poručio je Schallenberg.

Kako kaže, kada su Austriju pitali jesu li spremni za koordinaciju nabavke vakcina za BiH, odgovorili su da jesu bez oklijevanja.

“Vaša dobrobit je i naša dobrobit. U Austriji živi više od 200 hiljada ljudi s porodičnim vezama u BiH. Ne možemo mi biti sigurni dok svi u okruženju nisu sigurni”, istakao je Schallenberg.

Podsjetimo, iz mehanizma “EU4Health”, a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Pfizerovih vakcina do augusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZenece iz Poljske.

BiH i dalje očekuje blizu milion vakcina koje su plaćene kroz COVAX mehanizam.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79