EU postepeno ukida zabrane putovanja za sedam država, BiH nije među njima

Zemlje Evropske unije koje su zatvorile svoje granice još u martu zbog koronavirusa izmijenile su spisak zemalja za koje zabrane putovanja više ne važe, javlja Anadolija.

Evropsko vijeće je izdalo konačnu verziju spiska zemalja “za koje je preporučeno” da se ukinu zabrane putovanja, a koji je posljednji put izmijenjena 22. oktobra.

Prema spisku, granice koje su bile zatvorene u martu kao dio borbe protiv koronavirusa, postepeno će biti otvorene za Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju i Tajland.

Granice će također biti otvorene za Kinu ukoliko zemlje EU svojim građanima daju dozvole za putovanje. Zabrana putovanja i dalje važi za ostale zemlje, koje se ne nalaze na spisku.

Međutim, spisak će biti prepravljan u skladu sa situacijom u vezi sa COVID-19.

U tom slučaju, zabrana putovanja bit će i prema Velikoj Britaniji, koja nije na spisku, jer je izašla iz Evropske unije.

U martu, EU je uvela zabrane na svako putovanje koje nije nužno za 27 država članica, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, koji su dio zone Šengena, kako bi se spriječilo širenje virusa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79