EU produžila mogućnost sankcionisanja političara iz BiH i stavljanja na “crnu listu”

Vijeće Evropske unije produžilo je Odluku o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u BiH na osnovu kojih EU može uvesti sankcije bh. političarima ili organizacijama.

Odluka je objavom su službenom listu EU već stupila na snagu i važi do 31. marta 2022. godine.

Da bi EU sankcionisala nekog zvaničnika iz Bosne i Hercegovina ili organizaciju koja radi na potkopavanju suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH, ustavnog poretka i međunarodne pozicije države, potrebno je da 15 od 17 zemalja da zeleno svjetlo, dakle nije potreban konsenzus.

Ovaj mehanizam još 2011. godine je zamišljen kao alat koji bi trebao primorati bh. političare da intenzivno rade na ispunjavanju uslova na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. No, čini se da naši zvaničnici previše i ne mare za mogućim sankcijama posebno ako se uzme u obzir da su iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije još uvijek nisu ispunjena.

Do sada Evropska unija na listu sankcija nije stavila niti jednog političara iz BiH, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.

Ipak, dolaskom Joea Bidena na funkciju predsjednika Amerike i intenzivirana je saradnja s EU zbog čega sada postoje spekulacije da bi EU i SAD mogle krenuti s ujednačavanjem sankcija što bi značilo da se osoba koja je na crnoj listi SAD-a, automatski nađe na listi sankcija EU.

Sankcije se mogu uvoditi i na osnovu dokaza o kriminalu i korupciji, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79