EU sprema nove sankcije za Rusiju

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predložila nove paket sankcija Rusiji uključujući daljnja trgovinska ograničenja, pojedinačne crne liste i ograničenje cijena nafte za treće zemlje.

Prijedlog će sada ići u 27 zemalja članica Unije, koje će morati prevladati razlike i postići jednoglasnost za uvođenje sankcija.

To bi moglo potrajati uprkos tome što je EU potaknuta na bržu reakciju djelomičnom vojnom mobilizacijom, nuklearnim prijetnjama Zapadu i pokušajima aneksije okupiranih dijelova Ukrajine.

“Ne prihvaćamo lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini. I odlučni smo natjerati Kremlj da plati cijenu ove daljnje eskalacije”, poručila je von der Leyen te dodala: “Predlažemo novi paket oštrih sankcija Rusiji.”

Mjere bi trebale uključivati i dodatno smanjenje ovisnosti o ruskim energentima.

Iako je EU pristala prestati uvoziti rusku naftu krajem ove godine, Iz Ukrajine su poručili da će “krvavi novac” nastaviti teći u Moskvu osim ako se europskim kompanijama ne zabrani uvoz pomorskim putem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79