EU ukaže 303 miliona maraka u BiH, evo u koje projekte

Evropska komisija je 30. juna objavila novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu.

Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realizuju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicionih projekata na Zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih zemalja Zapadnog Balkana.

Investicije se realizuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku finansijsku platformu Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regiona i doprinosa evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Investicioni okvir je glavno finansijsko sredstvo za sprovođenje ambicioznog ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama u cilju ubrzanja evropske perspektive regiona.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi, je tom prilikom poručio.

“Ovim novim investicionim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regiona kao i sa EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regionu. Koristim priliku da pozovem naše partnere na Zapadnom Balkanu i međunarodne finansijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regionu mogli uživati u koristima ovih investicija”, rekao je Varhelyi.

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regionu, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja saobraćaja, čiste energije i životne sredine.

Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, iznosi 788 miliona eura. Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta:

Putni koridor 5C: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše
Ovim investicionim projektom će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru 5C, od Ozimica do Poprikuša, uključujući 5 tunela i 9 mostova.

Putni koridor 5C: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug
Ovim investicionim projektom će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru 5c, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unapređenja sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu
Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja u širem području Kantona Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina
Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljenika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

Također, Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 miliona eura, od čega EU osigurava 142 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava:

Program bezbjednog i održivog saobraćaja (SSTP)

GGF: Promovisanje zelenog kreditiranja na Zapadnom Balkanu (II)

Održiv pristup finansijama za preduzetništvo – SAFE

Go Digital na Zapadnom Balkanu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79