EU zabrinuta zbog situacije u BiH: Obavljeni razgovori sa Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst razgovarala je putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

– Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH. Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Direktorica Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79