Europolova međunarodna akcija Pandora: Na odstrijelu se našli kriminalni call centri

U velikoj međunarodnoj operaciji pod kodnim imenom “Pandora”, koju je koordinirao Europol krajem aprila, uspješno je razbijena sofisticirana kriminalna mreža call centara. Operacija je rezultirala hapšenjem 21 osobe nakon što su izvedene racije u 12 pozivnih centara širom Njemačke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Libana.

Akcija je pokrenuta nakon što je bankar postao sumnjičav prema zahtjevu klijenta da podigne preko 100.000 eura, shvativši da je klijent postao žrtva sofisticirane prevare. Odmah je obaviještena policija, čime je spriječeno da žrtva preda novac. Istraživanjem ovog slučaja, otkriveno je da su brojevi korišteni u prevari povezani s preko 28.000 sličnih incidenata u samo 48 sati.

Kroz detaljnu analizu, utvrđeno je da su kriminalci iz različitih zemalja koristili razne metode telefonskih prevara. Predstavljajući se kao članovi porodice, bankarski zaposlenici, agenti korisničke podrške ili policajci, oni su manipulirali žrtvama kako bi dobili pristup njihovim sredstvima. Metode varanja varirale su od lažnih obećanja o dobitku na lutriji do investicijskih mogućnosti i naplate nepostojećih dugova.

Istraga je otkrila da su call centri u različitim zemljama imali specifične zadatke: prevare u naplati dugova uglavnom su vršene iz Bosne i Hercegovine, prevare u online bankarstvu iz Kosova, dok su pozivi vezani za investicione prevare dolazili iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare s karticama operirali su iz Libana.

Tokom akcije, uspostavljen je i poseban pozivni centar u Uredu državne kriminalističke policije Baden-Württemberga, koji je služio za praćenje i sprječavanje međunarodnih kriminalnih aktivnosti. U samo četiri mjeseca, više od 7.500 poziva označeno je kao sumnjivo, a zahvaljujući brzoj intervenciji, spriječeni su finansijski gubici za žrtve u više od 80% slučajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79