Europski parlament usvojio Izvještaj o BiH, pozvali na sankcije Dodiku

Zastupnici Evropskog parlamenta ponovo potvrđuju svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine.

Međutim, oštro osuđuju svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od strane rukovodstva entiteta RS. Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuslovno vrate u ove državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno vladavini prava.

U tekstu, koji je usvojen sa 479 glasova za, 81 protiv i 75 uzdržanih, ističe se važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su zakazani, kao i implementacije rezultata, javlja Radiosarajevo.

Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje za prevazilaženje ćorsokaka u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i zbog neuspjeha u njihovoj provedbi uoči ovogodišnjih izbora.

U izvještaju se pozivaju svi politički akteri u zemlji da se pridržavaju i implementiraju obaveze iz političkog sporazuma postignutog u Briselu 12. juna 2022. i pozdravlja poziv Evropskog vijeća političkim liderima u Bosni i Hercegovini da finaliziraju izbornu i ustavnu reformu.

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije EU s kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

“Nakon godinu dana političkog zastoja i eskalirajućih secesionističkih pokreta, politički sporazum postignut u Briselu 12. juna 2022. i najnoviji zaključci Vijeća u kojima se proglašava spremnost da se BiH dodijeli status zemlje kandidata, snažni su znakovi opredijeljenosti EU prema evropskim i euro- Atlantska budućnost zemlje. Naš izvještaj dalje potvrđuje podršku Parlamenta evropskim težnjama građana Bosne i Hercegovine, dok se bavi glavnim izazovima s kojima se zemlja još uvijek suočava. To su, naime, destabilizujuće aktivnosti i blokada državnih institucija od strane rukovodstva Republike Srpske, što se mora sankcionisati, te zastoj u izbornim i ustavnim reformama”, rekao je izvjestilac Paulo Rangel (EPP, Portugal).

Izvještaj Paula Rangela ističe dvije glavne prepreke napretku BiH prema integraciji u EU: bojkotiranje i povlačenje vodstva i predstavnika RS iz državnih institucija, konkretno Milorada Dodika, i zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona u Federaciji BiH.

U izvještaju se poziva na ujednačene izborne i ustavne reforme u skladu s načelima EU te odlukama međunarodnog i ustavnog suda, što uključuje jednakost triju konstitutivnih naroda i svih građana. Izražava se žaljenje zbog nedostatka političke volje aktera sa svih strana da osiguraju uspješno okončanje pregovora o hitnoj reformi izbornog zakona.

Usvojena Rezolucija o Srbiji

Zastupnici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Bjelorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu eurointegracija.

Izjveštaj izvjestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 zastupnika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79