Evakuacija u narednim danima: Pet državljana BiH trenutno se nalazi u Kabulu

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer objavilo poziv državljanima BiH koji se nalaze u Afganistanu da se jave ambasadi naše države u Pakistanu radi eventualne pomoći oko evakuacije, do sada se na ovaj poziv prijavilo pet bh. državljana.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, koja pokriva i Afganistan, Sakib Forić koji je u razgovoru objasnio gdje se trenutno nalaze naši državljani te je poručio kako su svi smješteni na sigurnu lokaciju.

“Nakon objave informacija za pomoć, ambasadi BiH u Pakistanu se javilo pet bh. državljana. Četiri osobe rade za jednu britansku kompaniju, dok je jedna zaposlena u Norveškoj deminerskoj organizaciji (NPA). Svi se trenutno nalaze u neposrednoj blizini Međunarodnog aerodrom u Kabulu gdje su smješteni u hotel u sklopu aerodroma”, rekao je za Klix.ba ambasador Forić.

Ističe kako svi građani imaju rezervisane civilne letove, ali da postoji plan evakuacije i u slučaju da se oni ne realizuju.

“U kontaktu smo s našim državljanima i oni svi imaju rezervisane civilne letove iz Kabula. Međutim, zbog situacije na terenu postoji mogućnost da se ti letovi ne realizuju i u slučaju toga oni će iz Kabula otići zajedno s osobljem ambasada koje se nalaze u glavnom gradu Afganistana”, ističe Forić i navodi kako bi svi trebali biti evakuirani do četvrtka.

Na kraju razgovora, Forić je istakao kako trenutno ne postoji apsolutno nikakva opasnost za državljane BiH te da je situacija pod kontrolom. Sami talibani nemaju namjeru vojnim putem zauzimati grad već se čeka mirni prijenos vlasti čime će se njihova vladavina zaokružiti.

Ambasador Forić je također poručio kako je poziv bh. državljanima da se jave u ambasadu Pakistana urodio plodom, ali da najveći problem predstavlja činjenica da naši građani dolaze u rizične države, bez da se prijave u najbližu bosanskohercegovačku ambasadu.

“Građani odlaze u afričke ili azijske države koje predstavljaju rizična područja bez da se prilikom dolaska jave ambasadi Bosne i Hercegovine kako bismo evidentirali njihov ulazak i bili u kontaktu. Apelujem još jednom na sve građane koji odlaze na rizične lokacije da kontaktiraju najbližu ambasadu BiH”, zaključio je na kraju razgovora za Klix.ba ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakib Forić.

Podsjetimo, svi državljani Bosne i Hercegovine koji se i dalje nalaze u Afganistanu, a do sada se nisu javili ambasadi BiH u Pakistanu, to mogu učiniti na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79