Evidentirano četiri puta više migranata nego prošle godine

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u periodu januar-april ove godine, na teritoriji Republike Srpske pronašli su i evidentirali 2.160 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je oko četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović izjavila je Srni da je od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata najviše njih porijeklom iz Pakistana – 33,5 odsto, Iraka – 13,9 odsto i Sirije – 10,8 odsto.

“Prema mjestu pronalaska migranata, odnosno prema području koje pokrivaju policijske uprave najviše migranata, 29 odsto od ukupnog broja, pronađeno je na teritoriji Policijske uprave Bijeljina, zatim Policijske uprave Banjaluka – 19,7 odsto, Prijedora – 15,1, Gradiške – 13,1 odsto, te na području Policijske uprave Doboj osam odsto”, navela je Miljanovićeva.

Od ukupnog broja migranata, istakla je ona, njih oko 53 odsto nije nije imalo nikakvu dokumentaciju, dok 66 odsto nije imalo potrebnu dokumentaciju.

Miljanovićeva je navela da je MUP Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine Tužilaštvu BiH podnio devet izvještaja protiv 12 lica zbog osnova sumnje da su prevozili 74 migranta čime su počinili devet krivičnih djela krijumčarenje lica i to policijske uprave Gradiška, Prijedor i Zvornik podnijele su po dva izvještaja protiv dva lica, te Policijska uprava Istočno Sarajevo tri izvještaja protiv tri lica.

“Pored navedenog, nadležnim tužilaštvima su podneseni izvještaji zbog šest krivičnih djela koja su počinili migranti – oštećenje i oduzimanje tuđe stvari i skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka /Banjaluka/, razbojništvo i dva krivična djela krađa /Gradiška/ i krivično djelo krađa /Banjaluka/”, dodala je Miljanovićeva za Nezavisne.

 

Samo 17 odsto radnika ima platu veću od 1.200 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79