Evo gdje je sve Bećirović pobijedio Izetbegovića

Predstavnik 11 stranaka Denis Bećirović odnio je pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ispred kandidata SDA Bakira Izetbegovića, a kada se pogledaju detalji samog glasanja, onda pobjeda Bećirovića djeluje i znatno ubjedljivije.

Kada je riječ o ukupnim rezultatima, na oko 84 posto obrađenih biračkih mjesta Denis Bećirović je osvojio 57 posto podrške odnosno 268.197 glasova.

S druge strane, Bakir Izetbegović je osvojio 178.054 glasova odnosno 37,84 posto.

Treći kandidat na izborima, Mirsad Hadžikadić, osvojio je 5,16 posto glasova.

Ipak, ukoliko se analiziraju izborne jedinice u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, naročito je zanimljivo posmatrati u kojim mjestima je Denis Bećirović odnio pobjedu, a u kojima Bakir Izetbegović. Interesantno, na nekim mjestima gdje je SDA tradicionalno osvajala veliki broj glasova, kao i njihovi kandidati, Bećirović je odnio pobjedu.

Prema još uvijek nepotvrđenim rezultatima izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kandidat opozicionih stranaka Denis Bećirović osvojio je najveću podršku glasača u sljedećim mjestima:

Velika Kladuša, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Gradačac, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Doboj Istok, Doboj Jug, Tešanj, Maglaj, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Ključ, Banovići, Živinice, Kalesija, Donji Vakuf, Zenica, Kakanj, Vareš, Olovo, Kladanj, Bugojno, Fojnica, Visoko, Breza, Ilijaš, Jablanica, Konjic, Hadžići, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Vogošća, Centar Sarajevo, Stari Grad, Novo Sarajevo, Foča (FBiH), Goražde.

Zanimljivo je da je Bećirović pobijedio Izetbegovića i umjestima poput Olova, Hadžića ili Ilijaša, gdje SDA godinama ima sigurnu vlast.

S druge strane, lider SDA Bakir Izetbegović imao je znatno manju podršku glasača pa je tako pobjedu na izborima odnio u sljedećim mjestima:

Bužim, Teočak, Zavidovići, Sapna, Travnik, Trnovo;

Naravno, i Bećirović kao i Izetbegović osvojili su glasove i u drugim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali su se u ovom slučaju za analizu uzela samo ona mjesta na kojima su jedan ili drugi kandidat odnijeli pobjedu.

S obzirom na to da je Denisa Bećirovića za Predsjedništvo BiH podržalo 11 stranaka koje djeluju na prostoru cijele FBiH, evidentno je kako je upravo na osnovu ovih glasova Bećirović dobio možda i iznenađujući broj glasova nego što se to i očekivalo.

S druge strane, ukoliko se analiziraju do sada pristigli rezultati SDA na državnom nivou, a onda i rezultati Bakira Izetbegovića i drugih kandidata za Predsjedništvo, evidentno je kako su glasači SDA u mnogim mjestima glasali za SDA i Željka Komšića, a ne Izetbegovića.

Iako je čak 11 stranaka uložilo resurse za Predsjedništvo i za podršku Denisu Bećiroviću, ostaje da se vidi da li će sličnu podršku imati i na nižim nivoima vlasti. Ipak, ukoliko je suditi prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima, čini se kako će situacija na pojedinim nivoima vlasti ostati nepromijenjena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79