Evo kada počinje izgradnja autoputa Banja Luka – Prijedor

Izgradnja autoputa Banja Luka – Prijedor trebalo bi da počne u nekoliko narednih dana. Kineski investitor očekuje građevinsku dozvolu za prve objekte, a već je fomirao dva kampa za radnike.

Autoput će biti građen na principu koncesije, a vrijednost investicije je 297 miliona eura, javlja RTRS.

Izgradnjom autoputa saobraćaj između Banje Luke i Prijedora bit će brži, efikasniji i sigurniji. Gradnja počinje u Gornjim Orlovcima kod Prijedora.

Izgradnja Prijedorske petlje trebalo bi da bude završena za godinu i po. Kompanija Shandong Hi-Speed Group osnovala je kampove u Omarskoj i Ivanjskoj, za oko 150 radnika iz Kine. Prema ugovoru, 40 do 60 posto radova izvodit će domaće kompanije.

Iz kompanije Shandong navode da će brzina gradnje autoputa zavisiti od eksproprijacije. U RUGIP-u ističu da je do sada eksproprisano 10 posto zemljišta, sve na području Prijedora.

“Eksproprijacija se odvija predviđenom dinamikom. Predviđeno je da se postupak ekspropijacije obavlja u tri faze, u toku tri godine. Podnesen je prijedlog eksproprijacije čitave trase autoputa i formirano po pet timova za eksproprijacije na području oba grada”, naveli su iz RUGIP-a.

Autoput Prijedor – Banja Luka bit će dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banje Luke. Rok za izgradnju je pet godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79