Evo kako da najlakše provjerite da li je potrebno da kupujete nove zimske gume

Zima nam je pred vratima, a to znači da je došlo vrijeme da svi vozači polako krenu da mijenjaju ljetnje gume na automobilima za zimske.

Ako nemate puno vremena za detaljnu posjetu vulkanizeru kako biste provjerili u kakvom su stanju vaše zimske gume, ovi testovi će vam pomoći da utvrdite da li će uspjeti da izdrže cijelu zimu.

Indikatori trošenja šare na gumi

Brz i lak način da provjerite u kakvom je stanju guma jeste da obratite pažnju na indikatore trošenja šare.

U pitanju su linije napravljene od tvrde gume koje su bočno poređane unutar šare.

Kada su indikatori debljine 1.6 milimetara – onda je potrebno zamijeniti gumu jer više ne pruža potrebno prijanjanje po snijegu i ledu.

Nivo potrošenosti prije zime

Ako je dubina šare manja od 4.8 milimetara prije početka zime, guma najvjerovatnije neće izdržati cijelu sezonu, ili 10.000 kilometara.

Svi koji ipak planiraju da iskoriste ove gume jer misle da će tako uštedjeti novac, na kraju mogu da prođu mnogo skuplje ako im auto prokliza.

Ipak, ne traju sve zimske gume podjednako.

Gume za snijeg traju duže od onih za led.

Test sa novčićem

Ovo je klasičan test/trik koji će vam pokazati da li će guma izdržati cijelu zimu. U prorez gume ubacite metalnu kovanicu od 2 KM i ako vidite vrh nosa, to znači da guma neće preživjeti cijelu zimu, ili 10.000 kilometara.

Spriječite prerano trošenje gume

Pravilno napuhane gume će smanjiti njihovo trošenje i uštedjeti gorivo.

Proveravajte pritisak guma jednom sedmično ako prelazite puno kilometara, ili jednom mjesečno ako auto koristite samo za gradsku vožnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79