Evo kako da se zaštitite od prevara na OLX-u!

OLX je centralno kupoprodajno mjesto koje spaja ljude koji kupuju, prodaju ili žele razmijeniti proizvode i usluge.

Kako se zaštitit od prevara na internetu?

Cijena predstavlja glavni parametar u odabiru željenog artikla, s toga Vas često privuku niže cijene, koje mogu biti i pokazatelj nepouzdanog prodavača, koji žele pridobiti Vašu pažnju i privoljeti Vas da izvršite uplatu unaprijed kako biste osigurali kupovinu.

Način plaćanja

Što je iznos koji trebate uplatiti veći, to se manje odlučujte za avansnu uplatu putem banke, sredstava internet plaćanja, a pogotovo Western Union, MoneyGram i sličnih sistema plaćanja. Navedeni servisi jesu pouzdani i kvalitetni i Vaša uplata će biti uspješna, ali je pitanje da li ćete sigurno dobiti protuuslugu ili artikal koji ste platili. Internet prevare se dešavaju upravo zbog toga što se korisnici bez mnogo provjera odlučuju uplatu novca vršiti bez poznavanja prodavača. Prevaranti se znaju često koristiti i metodama pravljenja fiktivnih ugovora gdje se predstavljaju kao strana kompanija, pri čemu nude prodaju artikala, pretežno automobila, po pristupačnim cijenama, uz Vašu uplatu unaprijed. Vi dobro razmislite da li ćete pristati na to. Poštenih prodavača uvijek ima, ali mi ukazujemo na postojanje onih kojim nije mjesto u online poslovanju.

Fotografije

Fotografije artikla će pokazati mnogo. Pogledajte okolinu u kojoj je uslikan artikal, provjerite da li je fotografija preuzeta sa druge internet lokacije ili je autentična, ukoliko je korisnik napisao da je takva. Ukoliko se radi o autentičnoj slici koju je korisnik uslikao, takve vjerovatno nećete pronaći na internetu, a ukoliko ne pronađete, budite slobodni da zaobiđete tog korisnika.

Jedno od unapređenja jeste slanje i preuzimanje pošiljke putem sistema integrisane dostave.

Korisnici imaju mogućnost da se uvjere u vjerodostojnost pošiljke tako što će otvoriti paket i provjeriti njegov sadržaj. Otvaranje pošiljke prilikom dostave kod kupca je moguće ukoliko je prodavač to naznačio dostavnoj kompaniji, stoga savjetujemo da uvijek prilikom kupovine navedeno naglasite prodavcu – da želite prvo da otvorite pošiljku.

Ukoliko se dogodi prevara, poput navedene, korisnicima sugeriramo da kontaktiraju Sektor za podršku korisnicima koji će im dati korisne savjete i daljnje instrukcije, kao i nadležnim institucijama, sa kojima blisko i konkretno sarađujemo.

Ukoliko se radi o ozbiljnijim slučajevima prevare, OLX savjetuje i pomaže korisnicima u kontaktu sa nadležnim institucijama. Kada je u pitanju teži prekršaj, sa nalogom i u suradnji sa OLX.ba, nadležne institucije preuzimaju sporni slučaj.

U nastavku ćemo nabrojati sumnjive aktivnosti, koje bi potencijalno mogle voditi ka prevari:

Ukoliko je korisnik registrovan manje od mjesec dana– navedeno je moguće vidjeti putem medalje na profilu korisnika, kao i unutar poruka ukoliko stupite u komunikaciju sa korisnikom koji je tek registrovan

Neverifikovan profil– ukoliko je korisnik unio svoj broj telefona, e-mail, adresu i verificirao sve pobrojano, šanse da će vas prevariti su vrlo male ili nikakve. Neverifikovani i tek registrovani profil može poslati maksimalno tri poruke drugim korisnicima

Prodavač želi unaprijed uplatu na račun– najsigurniji način kupoprodaje jeste plaćanje po primitku

Nekonzistente poruke– u slučajevima prevara, prodavač vrlo često nema doslijednu konverzaciju, predomišlja se, govori da će poslati danas, sutra, da ne zna kada će stići… i slično. Ovo su već pravi znakovi da biste mogli biti meta prevare. Radije, u ovakvim situacijama pronađite drugog prodavača, ukoliko postoje i drugi, a koji imaju artikal koji želite kupiti.

Kada možete sumnjati da komunicirate sa prevarantom:

Poruka ili pitanje je uglavnom na loše prevedenom engleskom, obavezno traže Vaš e-mail ili ostave vlastiti na koji ih trebate kontaktirati
Jave se na e-mail kako žele kupiti artikal, te kažu da će uplatiti novac na Vaš PayPal račun. Bitno je napomenuti da rade isključivo preko PayPala!
Pošalju lažnu PayPal fakturu kao “dokaz” da su Vam uplatili novac
Vrlo brzo nakon lažne fakture dolazi još jedan mail u kojem Vas “banka” obavještava da morate uplatiti određene takse da se oslobodi uplata, ili u određenim slučajevima – da platite troškove transporta, koje će oni naknadno nadoknaditi
Osim prethodno navedenog postoji još jedan način prevare. Zainteresirani su za predmet koji prodajete i tvrde da su uplatili traženi novac. S obzirom da su svjesni da vi taj novac nista dobili (jer ga nisu ni uplatili), uvjeravaju Vas da će novac biti oslobođen čim PayPal servisu pošaljete primjerak otpremnice za paket koji ste im trebali poslati. Naravno, u ovom scenariju, na gubitku ste za (već) poslani proizvod, jer novac nisu nikada uplatili niti će ikada leći na Vaš račun.

4

Pri online kupoprodaji budite maksimalno oprezni kad se radi o sljedećim situacijama:

– Cijena vrijednog predmeta čini se nerealno povoljna

– Traži se uplata cijelog ili manjeg iznosa unaprijed

– Izbjegava se lični susret (iako ste iz istog grada), ili se izbjegava komunikacija unutar samog sajta

– Traži se fotokopija Vaše bankovne kartice ili drugih osobnih dokumenata (za ostvarenje uplate dovoljan je samo IBAN broj)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79