Evo kako je Edin Gačić likvidirao svoju majku

Bila je to samoodbrana. Više volim da živim u pritvoru, nego da me zlostavlja, bez imalo kajanja izjavio je u februaru 2003. godine u svojoj završnoj riječi tada 27-godišnji Edin Gačić, dva dana prije nego će presudom Kantonalnog suda u Sarajevu biti osuđen na dugotrajnu kaznu pritvora u trajanju od 20 godina zbog likvidacije majke Sifete, koje je počinio 25. augusta 2002. godine.

“U toku boravka na zadnjem, pomenutom dopustu, pored mene i Sifete u stanu su povremeno boravili i članovi naše porodice, moje dvije tetke, Fatima i Nivesta, kao i njihovi muževi Hizmo i Safet, te njihova djeca, odnosno mala Amna. Čekao sam da pomenuta familija napusti stan, te da nasamo ostanem sa Sifetom kako bih je usmrtio”.

Potom je, planirajući zločin, pet dan prije likvidacije, ponovo otišao u KPZ Zenica gdje je iz depozita uzeo 100 KM, tvrdeći da želi otići u Banju Luku (!?).

loading...

“Međutim, novac mi je bio potreban zbog realizacije mog plana, da nakon likvidacije imam novac koji ću koristiti za potrebe puta. Poslije odlaska u Zenicu, ne znam tačno koji dan, niti se mogu sjetiti, u jednom od sarajevskih ugostiteljskih objekata, čije ime ne znam niti mogu pouzdano reći gdje se nalazi, od meni nepoznatog lica sam kupio pištolj marke CZ (TT-ac) cal. 7,62 mmm sa ukupno 17 metaka, do čega je devet bilo u šanžeru, a osam sam dobio u ruku. Pištolj sam platio 400 KM, a novac za pištolj potiče od moje ušteđevine”, ispričao je Gačić istražiteljima u Sarajevu.

Nakon što je rodbina otišla iz stana, Gačić je ostao sam sa nesretnom majkom, odlučivši tada da je kazni jer ga je, navodno, maltretirala.

Napad na majku

Stavio je metak u cijev pištolja i oko 13 sati ušao u dnevni boravak gdje je na kauču sjedila njegova majka i čitala novine i ne sumnjajući šta se sprema.

“Uperivši pištolj u nju, ispucao sam dva metka koja su je pogodila, koliko se ja sjećam, u predjelu grudi. Nakon pucanja, Sifeta je još uvijek bila živa, a ja nisam htio da nastavim sa pucanjem, kako ne bi čuo komšiluk, te sam upotrijebio komad štrika koji sam imao ranije spremljen u cilju izvršenja ubojstva… te sam dokrajčio Sifetu davljenjem”, šokantne su riječi višestrukog ubice.

Iz, kako je navedeno predostrožnosti, kako ne bi bio otkriven prilikom pucanja, pustio je glasnu muziku, a nije želio odmah napustiti stan.

“To sam smatra rizičnim u smislu da me prilikom izlaska ne bi vidio neko od komšija . Tako sam u toku ta dva sata vrijeme proveo na način što sam jeo lokume i kesk, pio kiselu vodu. Ponašao sam Sifetin novčanik odakle sam uzeo mislim oko 200 M, te oko 15 sati izašao iz stana kojeg sam zaključao, a ključ stavio u džep, dok sam pištolj ponio sa sobom”, objasnio je.

Oglasili se iz Fitness saveza RS-a u kojem je Gačić stekao diplomu sportskog instruktora