Evo kako možete ući u Hrvatsku i bez PCR testa ako ste preboljeli koronu

U posljednje vrijeme u javnosti su se pojavile informacije da državljani BiH koji su preboljeli COVID 19 mogu ući u Republiku Hrvatsku i bez PCR testa i obavezne izolacije. S obzirom da se ova informacija ne može naći na zvaničnim stranicama sa upustvima za ulazak Hrvatsku, portal Startbih.ba je objašnjenje potražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

-Osobe koje udovoljavaju uvjetima ulaska i koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i samoizolacije (u trajanju od 10 dana). Za dokaz da su preboljeli COVID-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa ili pozitivan rezultat u testu neutralizacije (NT) koji je napravljen unazad tri mjeseca, a stariji od 14 dana ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika – navodi se u pisanom odgovoru MUP-a Hrvatske.

Međutim, s obzirom da je procedura ulaska podložna čestim promjenama u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije zbog čega postoji realna mogućnost neusklađenosti zvanične procedure i stanja na samom graničnom prijelazu u trenutku dolaska na granicu, potvrdu smo potražili i na jednom od graničnih prijelaza.

-Moguće je ući sa potvrdom o preležanom COVID-u, ali u tom slučaju „udoljavanje uslova“ koje je spomenuo MUP podrazumjeva da morate imati povod dolaska. Ako se radi o turističkoj posjeti, u tom slučaju trebate imati vaučer koji dokazuje plaćeni smještaj ili rezervaciju – kazali su nam.

Kada je riječ o proceduri za ulazak u Hrvatsku ostalim građanima, u MUP-u su naveli naveli sljedeće uslove:

„Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine odnosno iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neovisno o državljanstvu, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iznimno, za prethodno navedene osobe prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, na graničnom prijelazu neće se zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati niti će se odrediti mjera samoizolacije ukoliko se radi o zdravstvenim djelatnicima, istraživačima u zdravstvu i djelatnicima u skrbi za starije osobe, pograničnim radnicima, osoblju u prometnom sektoru, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija i osobama koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojnom i policijskom osoblju, humanitarnim djelatnicima i osoblju civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnicima u tranzitu uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska i osobama koje putuju radi školovanja, kao i ostalim osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Državljani trećih zemalja koji nisu obuhvaćeni ranije navedenim točkama, a putuju iz trećih zemalja ne mogu ući u RH osim u iznimnim slučajevima kada se radi o niže navedenim kategorijama putnika i putuju u službene svrhe kada su i izuzeti od obaveze posjedovanja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 i određivanja mjere samoizolacije.

1. Zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe

2. Pogranični radnici (kao i npr. sportaši kako je to navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP)

3. Osoblje u prometnom sektoru

4. Diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

5. Putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska

6. Osobe koje putuju radi školovanja (neće se zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati niti će se odrediti mjera samoizolacije ukoliko se radi o osobama koje putuju radi školovanja, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati)

– Kategorije putnika koje udovoljavaju uvjetima ulaska ali moraju posjedovati negativan nalaz PCR testa

Pomorci (ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili PCR testiranjem na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza);
Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes(ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili PCR testiranjem na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza).

Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih kategorija koje udovoljavaju uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno izuzeća od obveze posjedovanja navedenog testa/određivanja mjere samoizolacije.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79