Evo kako Trojka opravdava imenovanje Vukoje: Izdali saopštenje i objašnjenje za javnost

Evo kako Trojka opravdava imenovanje Vukoje: Izdali saopštenje i objašnjenje za javnost


Koalicija Trojka (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka) izdala je saopštenje u kojem brani imenovanje Marina Vukoje za suca u Ustavnom sudu BiH, optužujući koaliciju SDA-DF za širenje laži kako bi prikrili svoje ranije nepravilnosti i neuspjehe.

Saopštenje Trojke

Trojka podsjeća da je Vukoja imenovan kao prvorangirani kandidat, koji nije obavljao stranačke funkcije niti je javno iznosio političke stavove. Nasuprot tome, ističu kako je koalicija SDA-DF prije dvije godine birala kandidate za Ustavni sud FBiH koji nisu bili među najbolje ocijenjenim, bez ponude liste sa više kandidata parlamentu.

“Krajem 2022. godine Dom naroda glasao je na prijedlog tadašnjeg predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića o sudijama Ustavnog suda Federacije BiH. Domu naroda su poslali prijedlog sa tri imena da se izaberu troje sudija, a kandidata je bilo 19. Nikakve liste i nikakvih bodovanja nije bilo,” navodi se u saopštenju.

Pristrani izbori

Trojka navodi da su Čavara, Mahmutbegović i Dunović predložili kandidate iz slabije ocijenjenih grupa, dok su prvorangirani kandidati bili ignorisani. Ističu da je jedino Ajša Softić, supruga Safeta Softića iz SDA, bila iz grupe odličnih kandidata, dok su ostali predloženi kandidati bili slabije ocijenjeni.

“Ushićeno su delegati iz SDA, DF-a, HDZ-a glasali za ovakav izbor, hvalili se deblokadom procesa izbora sudija, nisu tražili više prijedloga i nisu birali prvorangirane, a danas licemjerno lažima napadaju izbor Marina Vukoje,” stoji u saopštenju.

Transparentnost i uspjesi Trojke

Trojka ističe da je Vukoja prvorangirani kandidat koji nije povezan sa stranačkim funkcijama niti je javno iznosio političke stavove. Dodaju da su postigli uspjehe u procesu usvajanja Rezolucije o Srebrenici, EU integracijama i pomjeranju na NATO putu, što je izazvalo nervozu kod njihovih političkih protivnika.

“Poseban razlog njihove nervoze jesu dokazi o kriminalu u JP Elektroprivreda BiH, rudnicima i tajkunima, kao i još mnogo sličnih primjera koji izlaze na vidjelo. Nervozni, ima ih mnogo i vrlo su bučni,” dodaju iz Trojke.

Stručna mišljenja

Trojka naglašava da, uprkos kritikama, stručna mišljenja poput onog koje je napisao ekspert ustavnog prava Nurko Pobrić podržavaju njihov stav. Pozivaju na smirenje strasti i transparentnu raspravu temeljenu na činjenicama.

“Oni koji lažu trebaju biti nazvani pravim imenom. Kada se prašina njihovih laži spusti, istina će izaći na vidjelo,” zaključuju u saopštenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija