Evo ko će biti novi ministar umjesto Bečarevića

Nihad Uk, dosadašnji premijer Kantona Sarajevo, ranije tokom ove sedmice podnio je ostavku na tu funkciju, a ovog jutra je gostujući na jutarnjem programu BHRT-a govorio o ostavci te o onome što Vladu Kantona Sarajevo očekuje u narednom periodu.

Uk kaže da je nužno bilo doći do rekonstrukcije te da je postojalo nekoliko opcija koje bi dovele do toga. Međutim, on je izabrao da rekonstrukcija krene njegovom ostavkom.Istaknuo je kako njegovoj ostavci nisu prethodili nikakvi pritisci, već da je to demokratska procedura koja je posve normalna u mnogim demokratskim zemljama.

O tome da li je imao ikakav pritisak i utjecaj Elmedina Konakovića, lidera NiP-a, na podnošenje ostavke, Uk kaže da nije jer, prvenstveno, o kantonalnoj politici razgovara s predstavnicima Trojke na kantonalnom nivou.

Na pitanje da li je izbacivanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) donekle uslijedilo zbog njihove “promjene politike” na većim nivoima i da li je to osveta – Uk kaže da jeste.

“Da budem iskren, ima i toga. Nije to osveta,ali jednostavno povukli su se dogovora na nivou FBiH i sigurno jedan od razloga jeste taj. Ja ako sjedim s nekim i ako je dogovor paket nekih odnosa sve će se ispoštovati, neću uzeti samo šta mi odgovara kao na švedskom stolu”, odgovara Uk.

On se nada da će skupština s novom većinom raditi prohodnije i olakšano, što do sada nije bio slučaj.

Zadovoljan radom dosadašnje vlade

Također, istaknuo je kako nema konkretnih primjedbi na rad niti jednog ministra, već je i zadovoljan. Kaže da je zajedno s ministrima gotove sve odluke donosio jednoglasno, ali da mnogi zakoni nisu došli na skupštinski dnevni red jer su znali da nemaju podršku.

“Nema konkretne kritike na rad ministara, pojedinačno ne bih nikog izdvajao, dosta stvari nije dolazilo na skupštinu jer smo znali da nemamo podršku. Ne mogu reći da je kriv taj i taj, stvari su usporene i prohodnost onog što radi vlada je usporena”, kaže Uk.

O nepravilnostima prilikom ponovnog imenovanja direktora Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS Adisa Mešića, Uk kaže da je kriva konkursna procedura. Naime, kod prvog konkursa su uočene određene nepravilnosti i kao takav morao je biti poništen. Za to vrijeme, Mešiću je istekao v.d. mandat i oni su bili dužni produžiti taj mandat kako uprava ne bi ostala bez rukovodioca.

Nada se da će se konkursom koji je trenutno otvoren i ova stvar riješiti.

Oko novih imena u budućoj Vladi KS, Uk spominje nekoliko imena.

“Vrlo vjerovatno će ministra Bečarevića zamijeniti čovjek iz Zenice, Bojan Bošnjak, vrlo vjerovatno će se to desiti. Službeno i neslužbeno nisam krenuo sa sastavljanjem imena, jedno od imena je sigurno Bošnjak”, kaže Uk.

Kaže i kako je on kvalifikovan za ministarstvo koje će najvjerovatnije preuzeti i da bez obzira što je on iz Zenice, njegovo trenutno mjesto prebivališta je Sarajevo.

Potvrdio je imena Adne Mesihović na mjesto ministrice visokog obrazovanja i Afana Kalamujića na mjesto ministra finansija, koje je ranije ove sedmice saopćio pokret Za nove generacije.

Potom, govorio je o tome čime je zadovoljan, a čime ne u prethodnom mandatu.

“Nije se desilo umivanje grada Sarajeva, mislim da je tu u ovom trenutku faktor KJKP Rad, bio je spreman zakon o komunalnoj policiji koji u ovom trenutku nije došao na red do skupštinske procedure. To su dva istovremena procesa – jačanje KJKP Rad i jačanje represivnih mjera”, kaže Uk.

Zadovoljan je radovima pruge, postavljanjem kamena temeljca biblioteke UNSA, prezentiranjem master plana novog izgleda kampusa, naveo je to kako učenici i studenti imaju besplatan javni prevoz i kako su to stvari koje su vrijedne pohvale, a koje je postigla dosadašnja Vlada KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79