Evo ko je bio Pero Gubelj: Veliki humanista, poduzetnik i muzičar

Pero “Pera” Gudelj, osnivač kompanije FIS Vitez, nakon teške bolesti preminuo je danas u Vitezu, potvrdili su nam njegovi bliski prijatelji.

Gudelj se posljednjih mjeseci liječio u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bio je suvlasnik kompanije “FIS” Vitez, jedne od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, koja zapošljava oko 3.250 radnika.

Nakon kraće i teške bolesti preminuo Pero Gudelj

Pero Gudelj rođen je 26.5.1955. godine u selu Gornja Večerska u Vitezu. Odrastajući u siromašnoj obitelji, već u ranom djetinjstvu razmišljao je kako sebi i svojoj djeci osigurati bolje uvjete za život.

Ljubav mu je od malih nogu bila harmonika. Svirajući na svadbama, kako sam kaže zaradio je prve novce. Pred protekli rat ulaže ih u videoteku uz koju uskoro otvara i prvu kabelsku televiziju na prostorima bivše Jugoslavije.

Početkom 90-ih godina, dok je rat još trajao u BiH, Pero Gudelj bio je među rijetkima koji su i tad razmišljali od čega i kako živjeti nakon rata. 1992. godine registrirao je poduzeće ‘Fis’ koje je tada brojalo desetak radnika.

1987. godine Pero je otvorio videoteku, da bi deset godina kasije otvorio prvi trgovački centar u koji su dolazili kupci iz Sarajeva i Zenice. Ime centru je dao po fis-duru, kako je počinjao svoje svirke, te na taj način odužujići se muzici za prvih 120.000 KM koje je zaradio.

“Odrastao sam na selu, budžet mojih roditelja bio je 100-200 maraka. Ja sam završio kemijsku školu. Počeo sam raditi u Vitezitu i prva plata mi je bila 300 maraka u tadašnjim dinarima. Ja sam toliko sretan bio sa tih 300 maraka i rekao sam: ‘Ostajem ovdje do groba da radim, jer imam 300 maraka u džepu'”, govorio je Gudelj.

“Tako da sam četiri godine bio taksista da bi mi staž išao, a paralelno bih svirao vikendom. Onda sam otvorio prvi kafić, pa videoteku, jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini glede filmova, i prva privatna televizija je bila kod mene”, govorio je Gudelj.

Trgovina s kojom je krenuo devedesetih godina danas se razvila do većini nas neslućenih razmjera, ali ne i Peri Gudelju za kojeg njegovi suradnici i prijatelji kažu kako je oduvijek znao kako razviti biznis i imao za to, pokazalo se, neophodnu viziju. Po trgovačkom centru ‘Fis’ kojeg u dane vikenda posjeti preko 30 hiljada kupaca, danas je poznat ne samo Vitez već i cijela BiH.

Poduzeće FIS danas upošljava više od 3 300 uposelnika i taj broj kontinuirano raste. Naša snaga je u ljudima – visokomotiviranom i inovativnom menadžmentu i educiranim, profesionalnim i kreativnim uposlenicima koji čine savršen tim za postizanje strateških ciljeva i realizaciju poslovne politike. Podaci su sa Fis-ove web stranice.

Neto vrijednost: 307,2 miliona KM, te je sada 6. najbogatiji čovjek u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje kako je razvio tako veliki biznis, kaže da je sve išlo spontano, jedno za drugim, te da nije mogao ni sanjati da će do ovoga doći.

“Kada se uđe u to, onda biznis nalaže da se širite jer konkurencija ne čeka”,ističe Gudelj.

Na pitanje mora li se biznis stalno širiti ili se može stati, on kaže da “nije bitan bogat pojedinac, već da što više ljudi ima posao”.

“Meni je sada najlakše stati. Mene su neki nagovarali da sve prodam i novac da stavim u banke. To bi bilo žalosno zbog djelatnika, koji već 30 godina rade skupa sa mnom i to je njihov dio kolača. Ja sam sretan da se širimo, i svake godine imamo po 100-200 zaposlenja. Čim imamo dobit neku, mi investiramo u proizvodnju”, govorio je Gudelj.

Iako je vlasnik ogromnog poslovnog carstva, Pero Gudelj u biti je isti čovjek kakav je oduvijek bio. Voli svoje rodno selo i običaje, a rado i zasvira harmoniku. Nijedno veselje niti fešta na koju dođe Pero Gudelj ne završi bez njegove pjesme i svirke. Uz harmoniku, najradije pjeva o svome selu i rodnom kraju.. Ne srami se svojeg podrijetla ni skromnog obrazovanja. Za sebe će uvijek reći da je dijete sa sela koje voli puno raditi, svirati i pjevati.” govorio je Pero Gudelj

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79