Evo ko je sve u regionu kupio Sberbank

Evo ko je sve u regionu kupio Sberbank


Nakon što je sinoć objavljeno da je Sberbank u Federaciji BIH kupila ASA Banka, iz regije dolaze slične vijesti. Tako su, prema pisanju regionalnih medija, ali i izjava zvaničnika, i regionalne podružnice Sberbanke našle svoje kupce i to među domaćim investitorima.

Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) kasno snoć saopštili su kako su preuzeli Sberbank Hrvatska, da je sav novac siguran, te da klijenti ponovo mogu poslovati normalno.

“Novac klijenata je siguran, a uslovi poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu (danas) od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe”, saopštili su iz ove banke.

IZ HPB-a su istakli i kako su reagovali u kratkom roku i omogućili građanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, kažu i kako preuzimanjem Sberbanke jačaju buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za njihove zaposlenike i za dioničare.

HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. godini ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina historije banke i rekordnu neto dobit.

Podsjetimo da je u ponedjeljak Evropska centralna banka objavila kako će Sberbank Europe najvjerovatnije propasti, a odmah nakon toga objavljeno je i kako je u hrvatskoj Sberbanci uveden moratorij na ograničeni iznos koji su građani mogli podići. Također, objavljeno je bilo i kako su sve poslovnice Sberbanke u Sloveniji zatvorene, a usluge banke bile su ograničene na kartično poslovanje.

Međutim, klijenti ove banke mogli bi također odahnuti s obzirom na to da je Nova Ljubljanska banka (NLB) najavila da će kupiti podružnicu ove ruske banke u Sloveniji. Potvrdio je ovo jučer i Boštjan Vasle, guverner Centralne banke Slovenije.

“Već od srijede (danas) poslovanje će se odvijati potpuno normalno. Građani će moći pristupiti svojim računima, imati nesmetan pristup svojim depozitima, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obaveze i sve druge uobičajene usluge. Promijenit će se samo vlasništvo, a komitenti to neće ni osjetiti”, kazao je Vasle.

Još i ranije se govorilo kako je srbijanska AIK banka zainteresovana za kupovinu Sberbanke u Srbiji, između ostalih, a sada je transakcija prebacivanja akcija Sberbank Srbija u vlasništvo ove banke i završena. Objavila je ovo Narodna banka Srbije, odakle su rekli kako je AIK banka Beograd zaključila sa njima ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija po osnovu kojih će steći 100 posto vlasništva u toj banci.

Ovom promjenom istakli su, Sberbank Srbija prestaje da bude dio bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe i postaje dio domaće bankarske grupe.

Iz Narodne banke Srbije kazali su kako je Sberbank Srbija visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema “niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju dio jake domaće bankarske grupe”.

AIK banka ovime povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u Srbiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija