Evo ko je ubica sarajevskih policajaca!

U MUP-u KS-a sumnjaju da je vozilo za kojim tragaju skriveno u nekoj od jama Istočnog Sarajeva ili je gurnuto u rijeku, a čekaju se i nalazi vještačenja.

Sarajevska policija u saradnji sa FUP-om, SIPA, MUP-om RS-a i OSA, a sve pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, uveliko provodi istragu dvostrukog ubistva koje se na današnji dan, prije tri mjeseca, desilo u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada su rafalnom paljbom iz kalašnjikova izrešetani pripadnici kantonalnog MUP-a Adis Šehović i Davor Vujinović, piše Oslobođenje.

Tokom dosadašnje istrage privedeno je više od 80 osoba, a u pritvoru se, zbog umiješanosti u ovaj zločin, trenutno nalaze Srećko Trifković, Slaven Dakić i Miloš Obradov.

Vještačenje listinga

Informacije da istraga nema nikakvih rezultata i da istražitelji tapkaju u mjestu, po našim saznanjima, nemaju veze sa istinom.

Prema riječima dobro obaviještenog izvora bliskog policiji, jedan od onih koji se dovodi u direktnu vezu sa ubistvom heroja u plavom je Nedeljko Lizdek, koji se trenutno nalazi u pritvoru, ali po drugom osnovu. Naime, on se iza rešetaka našao zbog sumnje da je 23. oktobra prošle godine (tri dana prije ubistva policajaca, op. a) skupa sa Nebojšom Marinkovićem, Đorđom Cicovićem i Milošom Pavlovićem ukrao golf nedaleko od hotela Pino Nature na Trebeviću. Lizdek, koji već u policiji ima dosje, zapravo je uhapšen tokom velike akcije koju su izveli pripadnici MUP-a KS-a a nakon ubistva policajaca.

– Na osnovu onoga što imamo, sumnjamo da je Lizdek direktni izvršilac, kaže izvor iz policije, pojašnjavajući da se to pokušava dokazati forenzičkim vještačenjima koja su u toku.

Traju i vještačenja listinga brojeva mobitela oduzetih od osumnjičenih u okviru, sada već, tromjesečne istrage ubistva. Lizdek je, prema saznanjima Oslobođenja, tokom ispitivanja na okolnosti dvostrukog ubistva u MUP-u KS-a pao na poligrafu. Međutim, čekaju se vještačenja barutnih čestica na osnovu kojih bi se Lizdek mogao dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva.

istragu je, skoro od početka, uključen i FBI, koji je MUP-u KS-a pomogao u pregledanju snimaka videonazora. Snimci su, naime, bili lošeg kvaliteta. Uz tehnologiju koju posjeduje FBI uspjelo se doći do saznanja da su se ubice dovezle seat leonom. Također, vještak iz Slovenije je utvrdio kako je moguće da je u ovom vozilu tri dana prije ubistva bio Obradov, ali nema snimka koji može potvrditi da je na dan dvostrukog ubistva bio na mjestu zločina.

Ono što je zanimljivo jeste da se traga i za vlasnikom broja mobitela koji je kritičnog dana korišten i koji je još u upotrebi. Sumnja se da je vlasnik tog broja također jedan od izvršilaca zločina. I dok se kockice istrage slažu, porodice iz dana u dan iščekuje pravdu za svoje ubijene.

– Čekamo da čujemo da su riješili ubistvo. Čekamo pravdu, pa valjda ćemo je nekada dočekati. Čuli smo da su neki uhapšeni, da je to uradila automafija, ali kad moj sin ode u policiju, oni mu kažu da nema ništa novo, priča Osmana Šehović, majka nastradalog Adisa.

image
SREĆKO TRIFKOVIĆ JEDAN JE OD OSUMNJIČENIH

Adisovog brata Alena Šehovića kontaktirali smo dok je bio van kuće i plaćao račune.

– Kako vrijeme prolazi, pomirili smo se s tim da ga ništa više ne može vratiti. Voljeli bismo da se slučaj riješi, da se otkriju i uhvate počinioci, ali opet kažem, šta god da se desi, njega nema. Ništa nam ga ne može vratiti. Porodica je nakon Adisove pogibije skrhana bolom i još se nismo oporavili, priča Alen Šehović.

​On dodaje da rijetko ide u policiju kako bi saznao dokle je došla istraga. Ali, kad ode, kažu mu da je istraga pod velom tajnosti i poručuju mu da će se slučaj riješiti. Naš sagovornik vjeruje da su organi istrage na pravom tragu i da se intenzivno radi na sklapanju mozaika kako bi ovaj zločin bio razriješen.

U dosadašnjem toku istrage policija je došla do podataka da su članovi automafije usmrtili Šehovića i Vujinovića. Međutim, neki od privođenih, kao i članovi porodica osumnjičenih, tvrdili su da iza ubistva policajaca vjerovatno stoje osobe povezane sa narkobiznisom.

Brata mi neće vratiti

– Istraga je tajna i policija i Tužilaštvo ne dozvoljavaju da bilo kakve informacije procure. Dok se ne riješi ovaj slučaj, sve opcije su otvorene. Ko zna šta će na kraju ispasti i ko stoji iza zločina, priča Alen Šehović.

On dodaje da je odmah nakon što je saznao za smrt brata bio van sebe, te da je na Facebooku napisao neke stvari koje su mediji iskoristili.

– U tom periodu ko zna šta bih uradio da su mi doveli počinioca. Međutim, kako vrijeme prolazi, okrenuo sam se porodici. Brata mi ništa neće vratiti, a ja nisam takva osoba da ganjam njegove ubice. To treba da rade organi gonjenja, smatra Šehović.

Alisa Vujinović, supruga nastradalog Davora Vujinovića, kaže nam da hapšenje počinilaca ne bi bila neka satisfakcija članovima porodice.

– To bi trebalo da se desi radi opšte sigurnosti građana Sarajeva. Ne pitam policiju ništa o rezultatima istrage. Neka svako radi svoj posao. Meni je najvažnija sigurnost mene i moje djece. Pored svih problema sa kojim se srećem, ne želim još da sebi stvaram dodatni pritisak niti da se sa tim opterećujem, ističe Alisa Vujinović.

Naša sagovornica veli da je njen trogodišnji sin još mali da shvati šta se desilo, ali da kćerka zna da više nema oca. ​Ona dodaje da svako na svoj način ispoljava gubitak Davora.

– Međutim, život ide dalje. Jeste teško, ali moramo se dalje boriti, zaključuje Alisa Vujinović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79