Evo ko sve ima helikopter u BiH

Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa deset operativnih helikoptera, Federalna uprava policije ima jedan, dok Helikopterski servis RS-a trenutno ima dva operativna helikoptera

U posljednje vrijeme aktuelna je tema nabavke helikoptera, posebno kada su u pitanju policijske agencije u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina ne može se pohvaliti velikim brojem ovih letjelica, a kako su objasnili naši sagovornici, potrebe za njima su višestruke, te oni koji u svom vlasništvu imaju helikopter, nerijetko priskaču u pomoć drugim agencijama i institucijama.

Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa deset operativnih helikoptera, Federalna uprava policije ima jedan, dok Helikopterski servis RS-a trenutno ima dva operativna helikoptera.

Radončić: Helikopteri koje nabavlja RS ne mogu prepasti nijednog Bošnjaka

 

Kako nam je objasnio Borislav Balaban, pilot helikoptera iz Helikopterske grupe Specijalne policije FUP-a, ova policijska agencija raspolaže američkom letjelicom Bell 206B JetRanger III.

– Ovaj helikopter je plovidben i ispravan. Imamo još jedan koji nije u plovidbenom stanju, te je odlukom vlade predat u nadležnost Federalnoj pravi civilne zaštite, kako bi ga oni doveli u plovidbeno stanje. Obje letjelice su 1980. godište. Moram napomenuti da je helikopter, ako je u plovidbenom stanju, po ispravnosti i standardima 98 posto približan novom, ako se ispravno održava i ako se, nakon određenog broja sati rada, stavljaju novi dijelovi, te on tako može “trajati vječno”. Naravno, ako je sve po propisanim standardima – kazao je naš sagovornik.

Višestruka namjena

FUP-ov helikopter, kako nam je kazao Balaban, koristi se za nadzor, izviđanje, traganje i spašavanje, prijevoz ljudi i tereta, te mnoge druge namjene.

– Između ostalog, koristi se i za pomoć stanovništvu i civilne potrebe u slučaju elementarnih nepogoda, bolesti i slično. Osim toga, na raspolaganju je i za razna snimanja. Kada su, naprimjer, na godišnjicu opsade Sarajeva bile postavljene crvene stolice u znak sjećanja na stradale Sarajlije, to je iz zraka snimano našim helikopterom. Snimaju se i razne sportske manifestacije, a našim helikopterom se vrši i nadzor iz zraka kada dolaze visoke delegacije – rekao je Balaban.

Dodao je kako se helikopter FUP-a koristi i za potrebe drugih policijskih agencija.

– To je laki višenamjenski helikopter, a osim FUP-a na zahtjev ga koriste i druge policijske agencije, od SIPA-e, pa nadalje. Bio je na raspolaganju MUP-u KS prilikom potrage za počiniocima kada su ubijena dva policajca, ali i civilna zaštita ga je koristila za snimanje korita Miljacke i Bosne kada su se utopila dvojica mladića na Dolac Malti, te su ovo samo neki od primjera – podsjetio je.

MUP RS-a “posuđuje” helikopter

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, s druge strane, ovu letjelicu nema u svom vlasništvu. Kako su nam kazali, oni trenutno angažuju helikopter Helikopterskog servisa RS-a, s kojim imaju potpisan Sporazum o saradnji sa posebno definisanim procedurama.

“Umjesto što vozite Cecu u helikopteru, možete malo pomoći i građanima”

– Ovo podrazumijeva mogućnost korištenja helikoptera u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela, odnosno blagovremenog otkrivanja i praćenja izvršilaca, sprečavanja narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i njegovog uspostavljanja, prilikom osiguravanja određenih ličnosti i objekata, ali i izvršavanja zadataka pretraživanja, osvjetljavanja i fotografisanja mjesta i objekta intervencije, kontrole i regulisanja saobraćaja, te provođenja taktičko-pokaznih vježbi – naveli su iz MUP-a RS.

Helikopterski servis RS-a trenutno ima dva operativna helikoptera, a najnoviji, za koji se Vlada RS-a zadužila 9,4 miliona KM, kupljen je prošle godine.

Najvećim brojem letjelica mogu se “pohvaliti” Oružane snage BiH, koje trenutno raspolažu sa 38 helikoptera tipa Mi-8, UH-1H i Gazela.

Prema informacijama koje smo dobili iz OSBiH, helikopteri su smješteni na dvije lokacije, u 1. helikopterskom skvadronu Banja Luka i 2. helikopterskom skvadronu – Sarajevo.

– Operativnost helikoptera OSBiH kreće se do deset operativnih helikoptera. Za 25 helikoptera OSBiH moguće je remontom produžiti vremenske i eksploatacione resurse. Trenutno se obavljaju određene aktivnosti u vezi s osnovnim održavanjem helikoptera, u cilju podizanja broja operativnih helikoptera. Svi helikopteri su opće namjene, što znači da se mogu koristiti za više različitih zadataka – kazali su.

Nabavka letjelica

Za helikopter koji je dat na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite tek je potrebno utvrditi da li će se moći dovesti u plovidbeno stanje.

– Riječ je o modelu Bell 206L1 LongRanger, za koji je Federalni štab CZ usvojio odluku o osposobljavnju i stavljanju u funkciju zaaštite. Pošto je letjelica veoma stara i neispravna, proizvođaču smo uputili upit da vidimo da li se on uopće može popraviti i staviti u funkciju, te koliko sredstava je za to potrebno. Još nismo dobili odgovor koji su dijelovi potrebni i da li se helikopter isplati popravljati – kazala nam je Majda Kovač iz FUCZ-a, te dodala kako im je on itekako potreban, posebno prilikom spašavanja, medicinskih intervencija i gašenja požara.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica najavio je nabavku višenamjenskog helikoptera koji će služiti kako za operativne poslove MUP-a KS, tako i za civilne potrebe.

On je ranije kazao kako za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe, odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama.

MUP RS-a nedavno je pokrenuo nabavku tri višenamjenska helikoptera. Kako se navodi u Odluci o izmjenama i dopunama plana nabavki za 2019. godinu, MUP planira “Nabavku tri helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova” čija je procijenjena vrijednost bez PDV-a 42.163.000 KM prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79